Začínají Colours of Ostrava, kamiony vezou show Lennyho Kravitze nebo Sama Smithe

Hudební hosté z více než tří desítek zemí míří až do 20. července na Colours of Ostrava. K hlavním jménům multižánrového hudebního festivalu patří americký rocker Lenny Kravitz nebo britská hvězda Sam Smith. Avizované Queens of the Stone Age ale nahradí kytarista Tom Morello.

Scény v industriálním areálu Dolní oblasti Vítkovice postupně obsadí sedmdesátka zahraničních kapel. Několik dní před zahájením svou účast ale odvolala americká rocková kapela Queens of the Stone Age. Kvůli zdravotním problémům zpěváka zrušila celé evropské turné, včetně zastávky na Colours.

Místo této skupiny tak první den festivalu vystoupí americký zpěvák a kytarista Tom Morello, spojený s kapelami Rage Against the Machine a Audioslave. „Za normálních okolností bychom se s hledáním takové náhrady asi hodně trápili, protože termíny takových hvězd jsou často bookovány mnoho let dopředu a nelze s nimi hýbat, ale v případě Toma Morella jsme měli velké štěstí,“ podotkl mluvčí festivalu Jindřich Vaněk.

Technické požadavky hvězd

Domluvit takzvané headlinery trvá mnohdy několik let. Podle Vaňka si Colours of Ostrava za jednadvacet let existence vybudovaly natolik dobré jméno, aby zahraniční hvězdy neváhaly do Ostravy přijet. Konečné „plácnutí“ je otázkou rozpočtu a technických možností.

Lenny Kravitz například odbočí na festival z evropské části svého turné. Vše potřebné na jeho páteční show doveze osm naložených kamionů. „Chceme předvést celou jeho sólo show neomezenou podmínkami našeho festivalu tak, jako ji viděli diváci jinde v Evropě, v plné parádě. A to zahrnuje přestavbu téměř celého pódia,“ prozradil Vaněk. Dvouhodinový program má být průřezem Kravitzovými hity a také představením jeho posledního alba Blue Electric Light. 

Rovněž popová star Sam Smith plánuje na vystoupení o den dříve početný doprovod. „Veze si s sebou několik desítek tanečníků, ale také mnoho techniků a dalších profesí, které se starají o show,“ potvrdil festivalový mluvčí.

Začínají Colours of Ostrava (zdroj: ČT24)

K letošní dramaturgii podotkl, že v programu jsou zastoupeni laureáti devatenácti hudebních cen Grammy. Multižánrová přehlídka nabízí koncerty od klasického rocku a punku až po moderní elektronickou hudbu.

V areálu Dolních Vítkovic tak zazní třeba divoké tóny gypsy-punkových Gogol Bordello i balkánské tancovačky Malata. Dále zahrají kolumbijští Enkelé či alternativní trio Khruangbin, které vystřídá éterická hudebnice Bat For Lashes. Nezanikne ani hlas současné polské hudby Kwiat Jabłoni nebo německých průkopníků elektronické hudby Tangerine Dream. Posluchači budou mít rovněž šanci naživo ocenit instrumentální um bluesového Cary Clarka Jr. a užít si vystoupení nigerijské rapperky Aunty Rayzor. 

Českou hudební scénu zastupují Mig 21, Lenny, D.Y.K., Tata Bojs, Aneta Langerová, Bratři Ebenové nebo Lake Malawi.

Na hudební i doprovodný program bez auta

Doprovodný program zahrnuje opět diskusní fórum Meltingpot, kam přijali pozvání třeba spisovatel Irvine Welsh nebo astronautka Meganne Christianová. Hrát se bude také divadlo.

Zájemci mohou zajít na inscenaci Marta, příběh zpěvačky Marty Kubišové měl premiéru na letní scéně pražského Divadla Kampa. Z pražského prostoru NoD se do Ostravy přesunou The Legends of Lunetic a improvizaci chystají členové novocirkusové Losers Cirque Company. Brněnská Husa na provázku pobaví nekorektními Pravidly bincárny. Colours myslí v programu i na děti. 

Do obstarání festivalu, včetně příprav a následného bourání, se podle mluvčího zapojuje na pět tisíc lidí. Tisíce návštěvníků mířících za hudbou se pořadatelé snaží přesvědčit, aby nechali auto doma a využili například posilové vlaky, MHD nebo sdílená kola.

„Organizujeme také dopravu diváků po skončení programu domů, máme speciální spoje do okolních měst – do Frýdku-Místku, Havířova a Karviné,“ vyjmenoval alternativní možnosti dopravy Vaněk.