Kvůli Colours of Ostrava dopravci posílí spoje, policie hlídky

V Ostravě ve středu začne několikadenní hudební festival Colours of Ostrava. Policie posílí hlídky, dohlížet bude i na dopravu a parkování v okolí Dolních Vítkovic. Dopravní podnik Ostrava (DPO) zase chystá posílení spojů, a to zejména ve večerních a nočních hodinách, připravil také zvýhodněnou týdenní festivalovou jízdenku. Své spoje posílí také železniční dopravci – České dráhy (ČD) i RegioJet (RJ).

„Nasadíme denně desítky policistů z různých složek a služeb, především z Městského ředitelství policie Ostrava, ale také z krajských článků. V místě či okolí se budou pohybovat policejní hlídky, primárně z řad uniformované policie. Hlídky budou jak na pevných stanovištích, tak mobilní. Vzhledem k charakteru akce budou mít policisté i dlouhé zbraně,“ shrnuli moravskoslezští policisté na webu.

Policie také avizovala, že bude dohlížet na bezpečnost osob i majetku. „Budeme se věnovat také bezpečnosti v dopravě. Jsme připraveni reagovat na aktuální situaci, podněty od občanů a účastníků, rovněž tak poskytnout radu či pomoc. Samozřejmostí je spolupráce se strážníky Městské policie Ostrava,“ dodali policisté.

Dopravní policie má být také přímo na místě, protože Dolní Vítkovice jsou u frekventované silnice v ulici Místecká. V případě komplikací jsou policisté připraveni dopravu koordinovat. „Řidiče žádáme, aby dbali pokynů, přechodného dopravního značení a projížděli rovněž s potřebnou dávkou obezřetnosti. Apel dbát pravidel silničního provozu platí pro všechny ostatní účastníky,“ sdělila policie na svých stránkách a přidala i řadu doporučení pro návštěvníky festivalu.

Festivalová jízdenka

Na příjezd tisíců návštěvníků Colours of Ostrava se připravil také dopravní podnik. Ten avizoval, že na některých tramvajových linkách posílí kapacitu, zejména ve večerních a nočních hodinách. DPO připravil také festivalovou jízdenku, která má platnost sedm dní a vyjde na 250 korun.

Cílem dopravního podniku je zjednodušit návštěvníkům cestování po městě. Jízdenku si lidé mohou nechat nahrát na festivalový náramek, případně ji mít v aplikaci Moje DPO. Jízdenku na náramek je už nyní možné koupit na stránkách DPO. Lidem bude následně e-mailem doručen QR kód. Ten je nutné předložit na jakémkoliv akreditačním místě festivalu společně se vstupenkou, poté bude jízdenka nahrána na náramek, uvedl dopravní podnik na webu.

Dopravci posilují vlaky

Posílit se rozhodli také vlakoví dopravci. Colours expres, který vypraví ve středu ČD, vyjede z pražského hlavního nádraží v 10:19, po cestě zastaví v Praze-Libni, Kolíně, Pardubicích a České Třebové, kde bude možné pouze nastoupit. Vystoupit mohou cestující na nádraží Ostrava-Svinov, případně na hlavním nádraží. Během jízdy si mohou cestující ve vlaku vyměnit jízdenku za identifikační pásku a vyhnout se čekání před vstupem do areálu Dolních Vítkovic.

V opačném směru pojedou dva expresy. První z nich vyjede v neděli v 02:10 ze stanice Ostrava-střed, zhruba 300 metrů od areálu festivalu, zastaví také na hlavním nádraží. Na pražské hlavní nádraží přijede v 06:34, po cestě bude možné vystoupit v Suchdole nad Odrou, Hranicích, Přerově, Olomouci, Zábřehu, České Třebové, Ústí nad Orlicí, Chocni, Pardubicích, Přelouči, Kolíně a v Praze-Libni. Rychlejší vlak vyjede v 10:12 z hlavního nádraží. Po cestě do Prahy zastaví ještě v Hranicích, Olomouci, Zábřehu, České Třebové, Pardubicích, Kolíně a Praze-Libni a skončí na pražském hlavním nádraží v 13:34.

V době konání festivalu vypraví dráhy noční vlaky pro návštěvníky festivalu z Moravskoslezského kraje. Ve dnech 18. až 21. července pojedou vždy dva rozvozové vlaky v 00:39 a 02:39 ze stanice Ostrava střed ve směru do Opavy, dva do Návsí s odjezdy v 00:45 a 02:45 a dva také do Frýdlantu nad Ostravicí, které budou z hlavního nádraží vyjíždět v 00:50 a 02:35.

Ve všech speciálních vlacích bude podle mluvčího drah Filipa Medelského platit běžný tarif ČD se všemi slevami, vlaky ale budou povinně místenkové. Místenky si cestující mohou zakoupit pouze v e-shopu dopravce nebo v aplikaci Můj vlak. Spoje jsou viditelné ve všech vyhledávačích spojení, cestující je mohou najít například na portálu ČD Vlakem na výlet.

RegioJet podle jeho mluvčí Alexandry Janoušek Kostřicové v reakci na zvýšenou poptávku navýší kapacitu stávajících spojů s Ostravou, podle provozních možností přidá další vozy. Leo Express navyšování spojů neplánuje, řekl jeho mluvčí Emil Sedlařík.