Nejvyšší správní soud zamítl žalobu kvůli blokaci dezinformačních webů

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl další žalobu kvůli několikaměsíční blokaci osmi dezinformačních webů po loňském zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Žádost vlády o jejich zablokování označil za nezávaznou politickou proklamaci doporučujícího charakteru. Rozsudek je dostupný na úřední desce soudu. Žalobu podaly neziskové organizace Institute H21 a Otevřená společnost, podle nichž byl postup státu nezákonný. NSS potvrdil dřívější verdikt pražského městského soudu.

Hlavním bodem žaloby obou organizací byl dopis vládního Národního centra kybernetických operací (NCKO) z 25. února 2022. Dopis byl adresovaný mimo jiné spolku CZ.NIC a telefonním operátorům. Formulace v dopise podle žalobců nešly interpretovat jinak než jako závazný faktický pokyn ze strany státní moci k blokaci několika dezinformačních webů kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

Pražský městský soud ale dospěl k opačnému závěru a jeho verdikt nyní potvrdil také Nejvyšší správní soud. „V souzené věci označený zásah nenese vůči subjektům soukromého práva žádnou pohrůžku sankce,“ argumentuje NSS s tím, že ví o výzvě vlády k přijetí opatření zamezujících šíření nepravdivých informací o ruské agresi. „Nejde však o vynutitelné jednání ze strany orgánů veřejné moci, ale spíše o nezávaznou politickou proklamaci doporučujícího charakteru,“ uvedl.

Nejvyšší správní soud v rozsudku dále odkazuje na rozhodnutí Tribunálu Soudního dvora EU, který posuzoval evropský zákaz vysílání stanic Russia Today a Sputnik. Tribunál opatření připustil s tím, že je přiměřené. „Soud proto v žádném případě nepovažuje za zavádějící politickou proklamaci demokratického právního státu s úctou k hodnotám sdíleným napříč evropským společenstvím, která v prvních dnech invaze reagovala na nastalou urgentní situaci i takto neprávně – ‚bezzubě‘,“ napsal senát soudce Tomáše Foltase.

Blokace na čtvrt roku

Podle Otevřené společnosti a organizace Institut H21 porušilo vládní doporučení principy právního státu, svobody projevu, práva přijímat informace, svobody myšlení a vědeckého bádání. Vláda by podle nich měla buď stanovit pro blokování jasná pravidla, nebo weby vůbec neblokovat. Kvůli blokaci dezinformačních webů se na soudy už dříve obrátil také muž z Prahy, i jeho žalobu ale justice včetně Ústavního soudu odmítla.

Vláda loni 25. února, den po zahájení plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu, schválila usnesení, ve kterém vyzvala k přijetí opatření „vedoucích k zamezení šíření nepravdivých a zavádějících informací v kybernetickém prostoru, které slouží k manipulování obyvatelstva České republiky směrem k ospravedlnění a schvalování aktuální ruské vojenské agrese vůči Ukrajině“.

Sdružení CZ.NIC v ten samý den zablokovalo weby Aeronet.cz, Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz. V květnu pak většinu webů zase odblokovalo.