TÉMA

Dezinformační web

Nejvyšší správní soud zamítl žalobu kvůli blokaci dezinformačních webů

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl další žalobu kvůli několikaměsíční blokaci osmi dezinformačních webů po loňském zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Žádost vlády o jejich zablokování označil za nezávaznou politickou proklamaci doporučujícího charakteru. Rozsudek je dostupný na úřední desce soudu. Žalobu podaly neziskové organizace Institute H21 a Otevřená společnost, podle nichž byl postup státu nezákonný. NSS potvrdil dřívější verdikt pražského městského soudu.
9. 8. 2023|

Vyhošťovat ruského velvyslance není třeba, vztahy jsou beztak na minimu, míní Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) míní, že teď není třeba vyhošťovat ruského velvyslance z České republiky. Diplomatické vztahy jsou podle něj už teď na minimu, pro jejich úplně přerušení není. Řekl to v pondělí v Ostravě při diskusi se studenty v budově Ekonomické fakulty Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. Studentům také řekl, že nesouhlasí s účastí ruských sportovců na olympijských hrách. V diskusi rovněž uvedl, že stát by mohl mít zákonný nástroj, kterým by bojoval s dezinformacemi.
13. 2. 2023|

Hoaxům věří podle průzkumu nejvíce senioři. Odborníci jim pomáhají se v informacích orientovat

Dezinformacím a nepravdivým zprávám na internetu věří nejvíce senioři. Vyplývá to z nového průzkumu o důvěryhodnosti médií. Navíc se ukázalo, že tradičním zdrojům lidé nad 60 let příliš nevěří. Například o covidu čte denně každý desátý senior zprávy, které dostal do e-mailové schránky. Většinou věří spíš přátelům než lékařům. V lepší orientaci pomáhají starším lidem dobrovolníci i sociální pracovníci.
16. 8. 2021|