Důležité věci přicházejí zdola. Kněz a biolog Vácha ocenil obětavost mediků a skautů

Události, komentáře: Marek Orko Vácha (zdroj: ČT24)

Pandemie nového koronaviru nepřinesla jen zátěž, ale také radost ze solidarity a poznání, že důležité věci přicházejí zdola. V Událostech, komentářích to řekl kněz, biolog a přednosta Ústavu etiky Marek Orko Vácha. Hájil také počáteční spory lékařů a vědců o vážnost situace s tím, že právě vzájemná kritika a kontrola je při hledání pravdivého výkladu zásadní.

Váchu potěšila hlavně mládež, především medici a skauti. Ocenil obětavost i schopnost propojit se se seniory. Akcentoval i rychlou reakci: „10. března se zavřela republika. Naši kluci večer udělali facebookovou skupinu a ráno měli dva tisíce mediků z celé republiky.“

Při jarním nástupu pandemie cítil ve společnosti svým způsobem euforii, která ochotu pomáhat podporovala. Na podzim ho proto potěšilo ještě více, že studenti medicíny i v proměněné atmosféře nastoupili se stejnou vervou. „Věřím, že to udělají znovu a půjdou do konce,“ dodal.

Jako hlavní poučení si z roku 2020 odnáší poznání, že důležité věci se dějí zdola, a vědomí, že některé věci musíme udělat my – jinak nevzniknou. I proto vybídl ke smyslupnému využití času nuceně tráveného doma, aby lidé na sobě pracovali, studovali, bádali a četli.

Vědecká metoda

V přístupu k pandemii vnímal rozpory mezi lékaři a nejistotu veřejnosti. Už se jimi také začíná s kolegy vědecky zabývat.

Považuje však za přirozené, že vědci hledali tváří v tvář novému viru konsenzus a obzvlášť na začátku spolu v některých věcech nesouhlasili. Právě zpochybňování hypotéz a hledání té, která ustojí všechnu kritiku, je poctivou vědeckou metodou.

„Vědecká komunita, kde se všichni navzájem kontrolují, bude pravděpodobně pravdě blíž než názory osamocených jedinců na YouTube,“ upozornil.