Nemocnicím ve Zlínském kraji chybí stovky zdravotníků, medici zamířili jinam

Nemocnice ve Zlínském kraji čelí personální krizi. Lůžka JIP mají covid pozitivními pacienty obsazena víc než z poloviny, v provozu jim ale aktuálně chybí sedm set zdravotníků. Pomocí se měli stát zejména medici s nařízenou pracovní povinností, ti ale zamířili především do velkých fakultních nemocnic.

Nemocnice ve Zlínském kraji před dvěma týdny zastavily plánované operace, poskytují jen akutní péči. Chybí jim však stále více personálu. Například v nemocnici v Uherském Hradišti, která je aktuálně jednou z nejvytíženějších v zemi, chybí víc než dvě stovky zdravotníků, kteří jsou nemocní nebo v karanténě. Do práce se zde zapojilo jedenáct posluchačů lékařských fakult. Nemocnice jich ale v současné situaci potřebuje alespoň tři desítky.

„Problém je v tom, že první výběr měly oblasti, kde jsou fakultní nemocnice. Zlínský kraj bohužel fakultní nemocnici nemá, takže jsme čekali, co na nás zbyde,“ řekl ředitel Nemocnice Uherské Hradiště Petr Sládek. Doufá ale, že se blýská na lepší časy a že medici, kteří mají bydliště ve Zlínském kraji, budou přiděleni právě do krajských nemocnic.

Rozhovor s ředitelem Nemocnice Uherské Hradiště (zdroj: ČT24)

Před týdnem bylo v nemocnicích Zlínského kraje 296 covid pozitivních pacientů, aktuálně jich je 438. Ve zlínské krajské nemocnici je 170 pacientů, 151 je jich v uherskohradišťské nemocnici, ve vsetínské nemocnici je 59 covidových pacientů, v Kroměříži o jednoho méně. Na umělé plicní ventilaci je 53 pacientů.

Pacientů s koronavirem i chybějících zdravotníků přibývá i v Nemocnici Valašské Meziříčí, která patří do sítě Agel. Je v ní již pět desítek pacientů s covidem, čtyři jsou ve vážném stavu na plicní ventilaci. Nakažených je také 68 zdravotnických pracovníků, z toho 17 lékařů. Nemocnice hledá zdravotníky na výpomoc.

Covidová lůžka čekají na spuštění

Minulý týden přibylo v krajských nemocnicích 14 intenzivních lůžek a 79 standardních s kyslíkem. „Otevřeli jsme další covidovou stanici se standardními lůžky vybavenými kyslíkem ve Zlíně,“ řekl mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

Přibyly tak další tři desítky lůžek, v nemocnici je už sedm stanic se standardními lůžky s kyslíkem, k tomu jsou i intenzivní lůžka. „Další covidová stanice je v Kroměřížské nemocnici zatím připravena ke spuštění, ale v tuto chvíli ještě nějaká lůžka k dispozici mají na stávajících třech stanicích,“ dodal Havrlant.

V kraji přibylo také odběrových míst pro pacienty s podezřením na koronavirus, nově funguje místo ve Zlíně nedaleko polikliniky. Kroměřížská nemocnice připravila další odběrové místo v areálu kroměřížského výstaviště.

Víc nakažených je jen v Praze

Ze čtyř okresů v kraji se momentálně šíří nákaza nejrychleji na Vsetínsku, za posledních sedm dní se tam objevilo 1066 nových případů nemoci v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Je to druhý nejvyšší údaj mezi okresy v Česku, více je jich ve středočeském okrese Benešov, a to přes 1082.

V poslední době přibývalo nakažených zejména na Zlínsku, údaje tam byly nejvyšší mezi okresy v Česku, nyní tam statistiky evidují za týden přes 1000 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Na Uherskohradišťsku je za týden téměř 924 případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, v okrese Kroměříž 863.

Zlínský kraj je v celkovém počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel druhý mezi kraji. Podle ministerstva zdravotnictví se v regionu covidem-19 nakazilo téměř 3123 lidí ze 100 tisíc. Více nakažených je jen v Praze, a to 3158 na 100 tisíc obyvatel.