V Česku je největší počet aktuálních případů od začátku pandemie. Druhou vlnu v tom Vojtěch nevidí

V Česku je největší počet nemocných covidem-19 od začátku pandemie. Ministerstvo zdravotnictví eviduje 4782 aktivních případů. Počet nakažených překročil dosavadní rekord z první poloviny dubna. Podle vládního zmocněnce pro výzkum ve zdravotnictví a bývalého šéfa krizového štábu Romana Prymuly ale nelze mluvit o příchodu druhé vlny epidemie. Nárůst počtu případů s těžkým průběhem podle něj není tak velký, aby příliš zatěžoval zdravotní systém.

V sobotu laboratoře odhalily 113 nových případů, denní přírůstek tak popáté v řadě překročil stovku. V neděli zatím oznámily 47 nakažených koronavirem. V zemi je v současné době 4782 potvrzených případů nemoci. O téměř sto případů bylo překonáno dosavadní maximum z první poloviny dubna. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. 

Podle epidemiologa Prymuly ale nejde o druhou vlnu epidemie. „To číslo (aktuálně nakažených) nereflektuje úplně, co se děje v systému. Mnoho lidí vylučuje virus, ale průběh nemoci je u nich klinicky zanedbatelný,“ uvedl pro ČT24.

Roman Prymula komentuje rekordní počet aktuálních případů (zdroj: ČT24)

„Když se podíváme na zátěž systému, tak jsme asi na 131 hospitalizovaných, z těžších případů pouze deset je na ventilaci a jeden na mimotělním oběhu. Takže situace není úplně srovnatelná s tím, co tu bylo na začátku první vlny,“ upozornil v neděli Prymula.

Ani denní přírůstky nedosahují 300 až 400 nově nakažených denně, což by podle Prymuly napovídalo příchodu druhé vlny epidemie.

Celkově je situace klidná, vznikají lokální ohniska, říká Vojtěch

O nástup druhé vlny epidemie se nejedná ani podle názoru ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). „Neřekl bych, že jde o druhou vlnu. Samozřejmě ta čísla mě nijak netěší, ale je třeba se podívat, kde jsou generována. Ona jsou stále bohužel generována zejména v jednom kraji, kterým je Moravskoslezský kraj, kde aktuálně máme 25 nakažených na 100 tisíc obyvatel,“ uvedl ministr pro ČT24.

„V ostatních krajích jsou to jednotky případů v tomto přepočtu na obyvatele, takže v tomto směru stále platí to, že celorepublikově je situace víceméně klidná, i když vznikají lokální ohniska,“ pokračuje Vojtěch.

Vojtěch k situaci kolem koronaviru (zdroj: ČT24)

Špatná komunikace

Na špatnou komunikaci směrem k veřejnosti si stěžují lidé i političtí představitelé u hygieniků v Moravskoslezském kraji. Premiér Andrej Babiš (ANO) si myslí, „že nekomunikují dobře. Už v rámci OKD tam byla různá nedorozumění. Teď udělali opatření a ani neinformovali veřejnost… Nevím, jak to tam funguje i s představiteli kraje. To se mi samozřejmě nelíbí. Žádal jsem pana ministra, aby udělal zásadní opatření, protože není možné něco rozhodnout a neinformovat veřejnost. Doufejme, že se to zásadně změní, protože to není možné takhle fungovat,“ napsal na svém facebookovém profilu Babiš.

Vojtěch reagoval, že je na místě zvážení dalšího setrvání ředitelky tamní hygieny. „Přestože jsou přijatá opatření v Moravskoslezském kraji jednoznačně správná, paní ředitelka Svrčinová absolutně nezvládla komunikaci jak s místní samosprávou, tak s veřejností a měla by zvážit, zda je schopna nadále vést Krajskou hygienickou stanici,“ řekl Vojtěch televizi CNN Prima News. 

Ředitelka Krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová řekla, že jí už v sobotu ministr naznačil v textové zprávě, že má zvážit, jestli zvládá vést stanici. „Víc o tom nevím,“ sdělila. Doplnila, že pokud se ministrovi nelíbí, má ji odvolat.

Epidemiologové varují před šířením do rizikové skupiny seniorů

V Moravskoslezském kraji hygienici v pátek rozšířili protiepidemická opatření na celý region. Nemoc covid-19 se objevila například v Městské nemocnici Ostrava, na dětském táboře ve Štramberku nebo v různých podnicích na Ostravsku, Novojičínsku i Frýdecko-Místecku. Podle epidemiologů se nákaza šíří do rizikové skupiny mezi lidi starší 65 let.

Za posledních sedm dní přibylo na Karvinsku na 100 tisíc obyvatel zhruba 47 nakažených, což je největší nárůst ze všech regionů Česka. V sousedním Frýdecko-Místecku je to 37 nakažených na 100 tisíc obyvatel, na Novojičínsku přibližně 15 nakažených na 100 tisíc obyvatel a na Ostravsku je to méně než deset.

Třetím nejpostiženějším regionem Česka je podle této statistiky momentálně Mělnicko, kde mají za uplynulý týden 23 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Lokální ohnisko se tam objevilo v Čečelicích. Jde o brigádní pracovníky zemědělské firmy, kteří jsou na ubytovně, u deseti z nich testy ukázaly onemocnění covid-19. 

Lokální ohnisko je také ve Vlčnově na Uherskohradišťsku. Od soboty musejí lidé v obci povinně nosit ochranu úst a nosu ve veřejné dopravě a vnitřních prostorách. Hromadné akce se mohou konat maximálně s 500 lidmi, je nutné při nich dodržovat rozestupy. V sobotu tam ale hygienici nezaznamenali žádný nový případ onemocnění.

Zavřená zůstává multioborová jednotka intenzivní péče Uherskohradišťské nemocnice, kde testy v uplynulých dnech potvrdily covid-19 u deseti zaměstnanců a jednoho pacienta. Uherskohradišťsko hlásí za sedm dní téměř 18 případů nákazy na 100 tisíc obyvatel.

Dva nakažené hlásí firma Iveco Czech Republic, jež vyrábí ve Vysokém Mýtě autobusy. Oba jsou v izolaci a mají nařízenou karanténu, uvedl server Novinky.cz s odkazem na mluvčí společnosti Katarínu Němcovou.

V Moravskoslezském kraji bylo od vypuknutí epidemie potvrzeno 3998 případů covidu-19. V Praze bylo zaznamenáno 2757 případů a ve středních Čechách 1417. V nejméně zasaženém Jihočeském kraji laboratoře dosud odhalily 220 nemocných. 

S covidem-19 zemřelo nejvíc lidí v Praze a nejméně ve Zlínském kraji. U většiny nakažených má ale nemoc velmi mírný průběh.

Hygienici: Situace s výskytem koronaviru se na Vysočině zlepšuje

Hygienici na Vysočině prokázali za 24 hodin čtyři nové případy koronaviru. Tři jsou v okrese Jihlava, jeden na Havlíčkobrodsku. Od začátku pandemie se v kraji koronavirem nakazilo 244 lidí, 190 z nich se vyléčilo, čtyři v souvislosti s covidem-19 zemřeli.

Jeden z nových případů je spjatý s ohniskem ve Větrném Jeníkově, další byl cizinec, který si jako samoplátce musel poté, co přejel hranice, udělat test. „Dá se říci, že čtyři nové případy za den jsou nízký přírůstek. Situace se zlepšuje,“ řekla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Alena Dvořáková.

Na Jihlavsku jsou od úterý kvůli více nemocným s covidem-19 povinné roušky ve vnitřních veřejných prostorách, v MHD i ve zdravotnických zařízeních. V rouškách musí být lidé i při venkovních hromadných akcích.