Ošetřovné se zřejmě zvýší, sněmovna schválila i osvobození neprodaného piva od spotřební daně

Ošetřovné zavedené kvůli zavření škol zřejmě vzroste (zdroj: ČT24)

Ošetřovné pro rodiče, kteří zůstali doma s dětmi v souvislosti s uzavřením škol a školek kvůli koronavirové krizi, se pravděpodobně zvýší. Novelu schválila sněmovna a jednala také o dalších opatřeních, jež mají zmírnit dopady pandemie. Rozhodla mimo jiné o vrácení spotřební daně za pivo, které pivovary nedokázaly prodat z distribučních center kvůli zavřeným hospodám a restauracím.

Poslanci to totiž schválili v novele zákona o spotřebních daních, která upravuje stahování cigaret se starým kolkem z trhu. Nyní ji dostane k projednání Senát.

O úlevu žádal Český svaz pivovarů a sladoven, podle něhož by placení daně za vylité pivo bylo nejenom nesmyslné, ale i nemorální.

Ošetřovné zřejmě vzroste na 80 procent

Podle další vládní novely má ošetřovné činit zpětně od dubna 80 procent denního vyměřovacího základu zaměstnance místo nynějších 60 procent. Sněmovna schválila předlohu zrychleně ve stavu legislativní nouze. Stát by měl proto vyplácet zaměstnancům ošetřovné nejdéle do letních prázdnin.

Nově jej podle pozměňovacího návrhu koaličních poslanců Romana Sklenáka (ČSSD) a Jany Pastuchové (ANO) dostanou také lidé, kteří pracují na dohody o provedení práce nebo na dohody o pracovní činnosti. Podmínkou bude to, že z těchto dohod bylo v minulosti odváděno nemocenské pojištění.

Takzvaným dohodářům vyplatí stát za období od uzavření škol do konce března ošetřovné 60 procent denního vyměřovacího základu, od dubna 80 procent. 

Odklad nájemného kvůli koronaviru (zdroj: ČT24)

Zvýšení se přibližuje dle důvodové zprávy úrovni čisté mzdy s uplatněním slevy na poplatníka. Na dávce je závislá velká část rodin s dětmi a standardní ošetřovné 60 procent v mnoha případech nestačí pokrýt jejich základní životní výdaje – zejména u samoživitelek a samoživitelů, stojí ve zdůvodnění.

Dávku může podle zmíněné zprávy pobírat až 181 000 lidí. Celkové výdaje státu za 30 dní by činily po zvýšení zhruba 3,5 miliardy korun. Při nynější hodnotě ošetřovného je to o 0,9 miliardy korun méně.

Požadavky na očkování dětí se částečně uvolní

Požadavky na očkování dětí se uvolní méně, než požadoval Senát. Sněmovna totiž schválila svou verzi, která pouze zmírňuje povinnost očkování kvůli pobytu na školách v přírodě.

Sněmovní verze novely počítá s tím, že doklad o očkování nemá být nově podmínkou pro pobyt dítěte na škole v přírodě. Pro účast na zotavovacích akcích, tedy táborech, ale zůstane tato povinnost zachována.

Poslanci rozhodli také o tom, že očkování proti meningokoku u dětí do jednoho roku věku bude zdarma. Změny přinese novela o ochraně veřejného zdraví, kterou nyní dostane k podpisu prezident. 

Diskuze se povede také o ochranných pomůckách

Poslanci by měli diskutovat také o uvolňování restriktivních vládních opatření proti šíření nového koronaviru i o nákupech zdravotnických ochranných pomůcek. Debata by měla přijít na řadu ve středu poté, co se sněmovna vypořádá se zákony vrácenými Senátem.

Pro přehlasování stanovisek senátorů je nutná nadpoloviční většina hlasů všech 200 poslanců, což znamená, že se musí alespoň na jeden den jednání sejít v plném počtu. Následně budou hlasovat z preventivních důvodů zhruba v polovičním počtu jako při minulých dvou schůzích. Pro veřejnost zůstávají sněmovní budovy nadále uzavřeny.