Filmový postřeh: Všechno bude, když nedojde palivo

Dva chlapci v zimní road movie s touhou od něčeho utéct – a také s touhou něco zažít. Nový film režiséra Olma Omerzua s názvem Všechno bude patří v soutěži karlovarského festivalu k těm, na které se čeká. Nejen proto, že je jedním ze dvou českých zástupců v hlavní soutěži.

Olmo Omerzu je talentovaný mladý tvůrce, „famák“ se slovinskými kořeny, který s předchozími filmy bodoval na velkých festivalech. Nejnovější snímek atmosférou nenavazuje příliš na vyspělost předcházejícího Omerzuova počinu - dramatu Rodinný film, spíše má blízko k debutu Příliš mladá noc. Komorní příběh sledoval během jedné noci dva chlapce. Ve snímku Všechno bude jsou hrdiny dva teenageři – tedy už ne děti, ale ještě ne dospělí. 

Čtrnáctiletý Mára (Tomáš Mrvík) ujíždí z domova v kradeném autě, cestou jako spolujezdce nabere kluka s nezvyklým jménem Heduš (Jan František Uher). Z jejich rozhovorů i chování během další cesty poznáváme jejich skrytá i neskrytá přání. Snažíme se odhadovat, co jsou zač. Obrázek o Márovi si skládáme zároveň z výslechů na policii – samotná road movie je totiž retrospektivou toho, co Mára policistům sděluje. 

Strážci zákona chtějí vědět, kudy Mára jezdil, diváka zase zajímá, proč volil zrovna takovou trasu. Ale stejně jako se policistka (Lenka Vlasáková) od Máry přesně nedozví, kudy auto po republice kroužilo, ani divák se nedostane z kruhu. Tvůrci filmu totiž zůstávají v zajetí sebe sama. Pozitivním motivem ale je síla přátelství dvou dospívajícíh kluků, kteří vyrůstají na okraji zájmu společnosti, a navíc nemají ani zvláštní nadání na cokoliv, ani peníze, ani vlivné rodiče.

Všechno bude by byl dobrý film pro debutanta, který chce zpracovat téma mladé generace – ale takový film už Omerzu natočil. Moment tajemství a podivuhodného chlapeckého přátelství, zdá se, není v třetím celovečerním filmu dost silný na to, aby jako palivo vystačil na celou road movie.