Uherskohradišťská nemocnice začala s opravami pavilonu za čtvrt miliardy

Rekonstrukce pavilonu 14 začala v pátek v Uherskohradišťské nemocnici. Sídlí v něm třeba plicní nebo neurologické oddělení. Obnova si vyžádá 261 milionů korun, investorem je Zlínský kraj coby zřizovatel nemocnice. Práce by měly skončit v první polovině roku 2022.

„Budova je vevnitř vybydlená, sociální zařízení a zázemí neodpovídá požadavkům,“ uvedl ředitel nemocnice Petr Sládek. V objektu se změní dispozice pokojů, zdravotnických zařízení a vyšetřoven. „Aby byly dvoulůžkové, maximálně třílůžkové pokoje se sociálním zázemím, nové vyšetřovny a samozřejmě zvýšený komfort pro pacienty,“ uvedl Sládek.

Doposud byly v objektu třílůžkové a čtyřlůžkové pokoje. Budova se částečně změní i zvenčí, přibudou výtahy a evakuační schodiště. Obvodový plášť budovy, střecha, okna a dveře byly rekonstruovány již dříve.

Koupelna neurologie v pavilonu před rekonstrukcí
Zdroj: Nemocnice Uherské Hradiště

„Na samotné pacienty a péči o ně započatá rekonstrukce nebude mít vliv, lůžková oddělení jsme přestěhovali už loni v listopadu do prostor bývalé budovy interny, která se uvolnila s otevřením nového moderního pavilonu interních oborů. Zbývající ambulantní provozy jsme přesunuli v letošním roce,“ uvedl mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant. 

Do staré interny se tak přestěhovaly plicní a neurologické oddělení, onkologie, mamografický screening, CT vyšetření i část rentgenu. Po dokončení rekonstrukce se oddělení a vyšetřovací metody vrátí zpět, nově bude do budovy 14 umístěna i neurologická jednotka intenzivní péče, aby byla u neurologického oddělení.

Další stovky milionů půjdou do opravy staré interny

Poslední etapou, po které bude nemocnice již kompletně zrekonstruovaná, bude obnova budovy staré interny, která by měla stát kolem 300 milionů korun. „Budou v ní lůžka následné péče, ošetřovatelská lůžka a sociálně zdravotní středisko, přesuneme tam i rehabilitační oddělení,“ uvedl Sládek. Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) uvedl, že kraj chce na rekonstrukci pavilonu 14 i budovy staré interny využít dotace z Evropské unie do zdravotnictví pro léta 2020 až 2023.