Uherskohradišťské nemocnici se daří. Bude stavět novou internu za tři sta milionů korun

Uherskohradišťská nemocnice zahájí ještě letos stavbu nového interního oddělení. Jde o jednu z nejvýznamnějších investic v posledních letech. Investice za tři sta milionů korun tak vyřeší stávající nekomfortní zázemí především pro pacienty. Stávající pokoje mají až šest lůžek a chybí jim sociální zařízení. Interní oddělení bude největší v nemocnici.

Přes třicet let stará budova interny v Uherskohradišťské nemocnici je už ve špatném stavu. Podle jejího ředitele Petra Sládka jsou tam problémy například s rozvody. Pokoje mají až šest lůžek, nevyhovující je již také sociální zařízení. „Jak vidíte, záchody jsou pro celou tuhle stanici pro pacienty na chodbě. Určitě se o nich nedá hovořit jako o nějakých moderních toaletách,“ popisuje mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Nemocniční zázemí si představují jinak i pacienti. „Je to špatné, když je nás šest na pokoji, je tu vydýchaný vzduch,“ stěžuje si pacient Vladimír Pištěk.

Nová interna, na kterou si nemocnice vezme úvěr 300 milionů korun, přinese pacientům mnohem vyšší komfort. Pokoje budou s jedním či dvěma lůžky. „Velká výhoda nové interny bude, že bude propojena krčky s chirurgickými a rentgenologickými obory, pacienti nebudou muset být převáženi sanitkami nebo přecházet volně přes areál,“ vysvětlil ředitel nemocnice Petr Sládek. Do nového objektu se přestěhuje také dětské oddělení, k dispozici bude celkem sto čtyřicet lůžek.

Nemocnice plánuje také rekonstrukce dalších oddělení

Budovu staré interny nemocnice po dokončení nové využije jako provizorní sídlo plicního a neurologického oddělení. Jejich budovu bude rekonstruovat. Opravy se pak dočká i budova staré interny, umístěna do ní budou lůžka následné péče či lůžka ošetřovatelská i rehabilitace. Loni bylo na dvou interních odděleních hospitalizováno téměř šest tisíc pacientů. Nová budova pro ně bude stát v roce 2018.

Loni hospodařila nemocnice s rekordním ziskem

Hospodaření Uherskohradišťské nemocnice loni skončilo s rekordním ziskem, podle odhadů 68 milionů korun. Důvodem dobrých hospodářských výsledků je podle ředitele nemocnice Petra Sládka narůstající počet hospitalizovaných i pacientů v ambulancích v posledních letech. Nemocnice splácí ročně 20,5 milionu korun úvěr, který si vzala na stavbu centrálního pavilonu. Za úvěr na stavbu nové interny bude splácet dalších patnáct milionů. Loni nemocnice investovala do přístrojů, zařízení a staveb 56 milionů korun. Na konci roku získala z evropských dotací 97 milionů korun, letos utratí víc než 53 milionů korun, zbytek příští rok.