Světlo Boží projde sklem. V Neratovicích postaví nový kostel podle Fránka a Plesla

Události ČT: V Neratovicích postaví nový kostel (zdroj: ČT24)

Nový kostel vyroste na popud místního faráře v Neratovicích. Oslovil architekta Zdeňka Fránka i sklářského výtvarníka Ronyho Plesla, který do moderní stavby chystá křížovou cestu. Kostel má být hotový asi za tři roky.

Na mše do neratovického kostelíku chtěly chodit asi dvě stovky věřících. Do malého prostoru se ale nevejdou, a proto usilují o větší. „Kostel bychom velice potřebovali, chtěli bychom jednou slavit svátky společně,“ uvedl jeden z věřících Jiří Vrba.

„Bude to vlastně stavba ve stavbě, kde uprostřed bude liturgický prostor, okolo učebny, klubovny a pod tím liturgickým prostorem bude velký sál, který bude možné využívat nejen farností. Všude okolo bude park,“ popsal neratovický farář Petr Kováč.

Architekta pro své farníky hledal sám. Chtěl takového, který už se sakrálními stavbami má zkušenost, na spolupráci se proto domluvil se Zdeňkem Fránkem. „Jsou to tři skořepiny, jedná se o zděné konstrukce. Tři skořápky znamenají trojjedinost boží. Jediný vstup je z rampy a odtamtud potom na střechu skleněným tunelem do duté věže,“ popsal Fránek svoji vizi.

Důležitou roli bude ve stavbě hrát světlo. Pracuje s ním designér, kterého si také vybral farář. Líbila se mu soška Českého lva, a tak oslovil jejího autora Ronyho Plesla. Vytvoří křížovou cestu, která bude zasazená do stěny kostela, a to ve dvou variantách.

V první bude minimalisticky naklánět skleněný kříž. „Postava Krista bude symbolizovaná jenom nějakým oválným světlem, bude to práce s linií vertikální, horizontální a se světlem,“ uvedl Plesl. Druhou možností je práce s detaily a také vytvoření skleněné imitace žebroví kostela.

První mši by měl neratovický farář v novém kostele sloužit za tři roky. Do 80 milionů korun, které na stavbu potřebuje, ale místní farnosti chybí asi třetina. Uspořádala proto veřejnou sbírku a hledá také mecenáše.

Ve stěnách kostela bude křížová cesta podle Plesla
Zdroj: Fránek Architects/ČTK