Obce na Plzeňsku nemají vodu. Než se postaví vodovod, vozí ji obyvatelům příbuzní

Události v regionech: Obce na Plzeňsku trápí sucho (zdroj: ČT24)

Sucho zasáhlo Plzeňsko už loni, ani teď se ale situace nelepší. V desítkách tamních obcí už vyschly i studny a lidé jsou odkázaní na přistavené cisterny s vodou nebo na pomoc příbuzných. Třeba plzeňské městské části Malesice by pomohl vodovod, čekají tam na něj už skoro dvacet let.

Sucho se nevyhýbá téměř žádné oblasti Plzeňska. Asi nejhorší situace je na jihu: třeba v Horní Lukavici je více než třicet domácností bez vody. Původně se měla obec připojit na vodovod v nedalekých Chlumčanech, to ale tamní zastupitelstvo neodsouhlasilo.

Místo toho teď v Horní Lukavici připravují povolení na průzkumný, sto metrů hluboký vrt. Vodovod chtějí v budoucnu postavit z dotací kraje či ministerstva.

Místní vozí vodu od příbuzných

Voda chybí i v Malesicích. Trvá to už bezmála měsíc, co vyschla studna například Zdeňce Morgensternové. Venku má připravená vědra, kdyby přece jen zapršelo. „Na mytí mi vozí vodu bratr v lahvích. Na sporáku mám hrnec, kde si musím ohřívat každou kapku vody,“ popisuje.

Její devadesátiletá sousedka je na tom podobně. Ve studni má jen pár centimetrů vody, její pětičlenná rodina nyní musí s vodou šetřit. „Na jídlo si musíme vozit vodu od syna z Touškova, kde mají vodovod,“ popisuje Libuše Majerová.

Vlastní vodovod v Malesicích nemají, stavět se má až za rok. Místní ale netuší, jak dlouho bez vody vydrží, a sepisují petici, aby se začalo stavět dřív.

O vodu přišli i v Nečtinech na Manětínsku. „V jedné naší části jsme museli udělat novou studnu, která zásobuje deset domácností,“ popisuje starosta Jiří Křemenák (STAN).

Sucho zhoršuje fakt, že sněhových srážek je málo a k doplnění podzemní vody nestačí. Podle hydrogeologů je její hladina pod normálem, pomoci by mohly vydatnější srážky na přelomu zimy a jara.