Škody za stovky milionů a studny plné bahna. Obce na Olomoucku stále odklízejí následky bouří

Události: Obce stále odklízejí následky bouří (zdroj: ČT24)

Odklízení následků, které za sebou zanechaly bleskové povodně, stále pokračuje v obcích na Olomoucku. Jen na Uničovsku a Šumpersku bylo záplavami zasaženo přes dvě stovky domácností. Takřka všichni obyvatelé Šumvaldu mají znečištěné studny, na místech pomáhají hasiči i humanitární organizace. Stále také pokračuje pátrání po nezvěstné seniorce.

Pro vodu z šesti cisteren si chodí všichni obyvatelé Šumvaldu. Jejich studny jsou totiž po záplavách plné špíny. Místní se je sice snaží vyčistit, práce jdou ale pomalu a většině domácností tak voda z kohoutku neteče už čtvrtý den.

„Musí se vydezinfikovat a všechno to zprovoznit, do té doby se nedá ani umývat, ani vařit,“ popsal obyvatel Šumvaldu Jiří Blechta. Každé ráno místním balenou vodu rozváží humanitární organizace a dobrovolníci.

„Podle prvotních odhadů způsobily bleskové povodně škody za stovky milionů korun. Například v Šumvaldě je zasažena třetina všech obyvatel,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk (ANO).

Pokračuje i čištění vodních toků. V Oskavě bagr vyhlubuje ze dna naplaveniny, aby bylo možné snížit hladinu a opravit poškozené břehy. Ani ve čtvrtek se policistům nepodařilo najít pohřešovanou seniorku. Soustředili se na trasu mezi Šumvaldem a Oskavou. Do pátrání znovu nasadili i vrtulník.

K zemi půjdou nejméně dva domy, voda zničila i mosty u Rešovských vodopádů

Jen v Šumvaldu voda různě zasáhla na dvě stovky domů. Už teď je jasné, že nejmíň dva se budou muset zbourat. Statici musí prohlédnout i obecní majetek, zkontrolovat je třeba zejména stav mostů.

Mosty odplavila velká voda i v okolí Rešovských vodopádů. Stát zůstal pouze jeden, trosky ostatních leží na dně v korytu řeky. Návštěvníci se tak k vodopádům v přírodní rezervaci nedostanou. Oprava mostů bude trvat několik týdnů. Voda poničila i blízké chaty. Jejich majitelé se teď, stejně jako vlastníci domů v obcích, snaží škody odstranit.

Meteorologové varují před dalšími bouřkami

Na Moravě ale silné deště nekončí. Zejména na severovýchodě meteorologové varují před bouřkami doprovázenými přívalovým deštěm, který může rozvodnit zejména malé řeky. Výstraha platí do půlnoci v Moravskoslezském kraji, na Jesenicku a Šumpersku v Olomouckém kraji a v okresech Rožnov pod Radhoštem, Valašské Meziříčí a Vsetín v kraji Zlínském. Zejména v Beskydech může napršet až 30 milimetrů srážek.

Bouřky navíc budou na území panovat i o víkendu. Lokálně se podle meteorologů budou vyskytovat na celém území Česka.