Utržené silnice, auta na střechách. Je to apokalypsa, hodnotí následky noční záplavy lidé z Břevence

V obcích na Olomoucku likvidují následky nočních bouřek. Zřejmě nejpostiženější je obec Šumvald a její místní část Břevenec odkud pochází osmačtyřicetiletá žena, která je zatím jedinou obětí záplav. Další pohřešovanou ženu hledá vrtulník. Hladiny řek na Uničovsku po noční bouřce a lokálních záplavách klesají. V Dlouhé Loučce není na říčce Oslavě už ani první stupeň povodňové aktivity. Na řece Oskavě v Uničově zatím platí druhý povodňový stupeň.

Auta na střechách v korytě řeky, voda tekoucí skrze domy, utržené silnice – to je obrázek Břevence na Olomoucku, kterým se v noci prohnala lokální povodeň. Lidé následky přirovnávají k apokalypse. Zatímco někteří se hned ráno chopili lopat, vyhazují bláto, čerpají vodu nebo se snaží vyprostit uvázlé vozy, jiní bezradně sedí na zápraží.

„Byla to neskutečná průtrž, neskutečné množství vody. Utekl jsem přes střechu k sousedům. Tohle se tady nikdy nestalo. Nejhorší je ta beznaděj,“ řekl jeden z obyvatelů Břevence.

Blesková povodeň mu doslova uvěznila dům, z koryta ucpaného naplaveninami se i dopoledne voda valila po cestě a nesla s sebou vše včetně klád, které mu narážely do domu. „Voda ráno už ustoupila, ale několik baráků je pod vodou jen kvůli zatarasenému potoku. Nejhůř jsem na tom já a další tři domy, čekáme na bagr. Auta jsme nezachránili, všechny tři jsou pryč. Mám je na dvoře, nasáčkované do sebe,“ posteskl si muž.

Mužům v autě šlo o život

V boj o život se proměnila Vlastimilu Pjajkovi jeho noční cesta přes Šumvald na Olomoucku. Z auta, proti kterému se neskutečně rychle začala valit voda, na poslední chvíli vyskočil a chytil se plotu. Pak už jen nevěřícně sledoval, jak jeho vůz voda odnesla do tmy.

„Bylo to stresující a strašně rychlé. Jeli jsme s kolegou přes Šumvald směrem na Břevenec, vraceli jsme se z práce. Byla průtrž. Na silnici bylo nejdřív pět centimetrů vody, ale ta stoupala a stoupala. Za zatáčkou už proti nám jezdily klády a popelnice a voda se nám dostávala až přes okno,“ popsal Vlastimil Pjajk svůj nečekaný zážitek z jinak běžné cesty domů do Horního Města.

Mužům v té chvíli naštěstí blesklo hlavou, že se musí rychle dostat z vozu. „Zastavili jsme na kraji, vjeli na chodník a rychle vyskočili na plot. Už by nás to strhlo. Za chvíli jsme jen sledovali, jak nám auto odnesl proud. Vůz skončil 200 až 300 metrů tady za zatáčkou,“ doplnil muž. Vůz z koryta řeky mu vytáhla technika. „Nevím, jestli ho zachráním. Je to stará Dacia,“ mávl rukou muž. Celou situaci už po prvotním šoku bral s nadhledem. 

Jen o kousek dál zůstalo v korytě Oskavy i další auto, jeden z vozů zabořil do nánosů v korytě až do tří čtvrtin, trčely z něj jen kufr a zadní kola. Auto se snažili vytáhnout hasiči, ale z nánosů vyprostili nakonec jen polovinu.

Pohřešovanou ženu stále hledá vrtulník

Po lokálních povodních zemřela osmačtyřicetiletá žena. Okolnosti její smrti nechce zatím policie upřesnit, policisté pouze uvedli, že pochází z Uničovska. Obyvatelé Břevence potvrdili, že šlo o ženu z jejich obce. Problémy tam zapříčinily kmeny stromů z lesa, lidem narážely do domů a zatarasily i koryta.

Čtyřiasedmdesátiletá žena z Oskavy na Šumpersku se nadále pohřešuje. „Pohřešovaná žena se stále nenašla. Do pátrání byl nasazen vrtulník a využit bude také dron,“ uvedl policejní mluvčí Libor Hejtman.

Studio ČT24: Lokální povodně na Olomoucku (zdroj: ČT24)

Voda hasičům „utopila“ techniku, nemohli vyjet

Lidé z Šumvaldu popisují událost jako obrovský příval deště, který zvedl toky a smetl, co se dalo včetně klád z lesa.

„Jsem u dobrovolných hasičů a už jsem měl o té půl deváté problém dojít do hasičské garáže. Otevřeli jsme vrata, voda vytopila hasičárnu, zavřeli jsme rychle vrata, klády nám prorazily garáž. Veškerá technika jak tady v Břevenci, tak v Šumvaldě je utopená. Bylo tam až tři čtvrtě metru vody. Sami jsme nedokázali s technikou vyjet. Dvě hodiny jsme zůstali uvěznění v hasičárně,“ řekl starosta Šumvaldu Josef Šenk.

Voda se dotkla podle starosty všech, co bydlí podél toku, do domu se dostala až 30 procentům obyvatel Břevence i Šumvaldu. „Za obecní majetek odhaduji škodu na čtvrt miliardy, i se škodou na majetku občanů to bude 300 až 500 milionů korun,“ doplnil starosta.

Povodeň strhla most u Oskavy

Kromě Břevence povodeň zasáhla také Uničov a jeho místní část Dolní Sukolom, dále Oskavu a Dlouhou Loučku, voda tam mnohde dosahovala přes metr vysoko. Třetí stupeň povodňové aktivity v noci překročily úseky řady toků.

V zasažených obcích hasiči evakuovali a zachránili desítky obyvatel a vyprostili lidi uvázlé v zatopených automobilech. Podle mluvčí hasičů Lucie Balážové se v pondělí po průzkumu v jednotlivých obcích a zjištění stavu zaplavených domů ve spolupráci se samosprávami řeší náhradní ubytování pro místní obyvatele.

Desítky domácností navíc zůstaly po nočních bouřkách bez elektřiny. Mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol uvedl, že velké výpadky ale hlášeny nebyly a energetici poruchy průběžně odstraňují.

Na silnici mezi Oskavou a Bedřichovem na Šumpersku zničil přívalový déšť most z 18. století.  Most před pěti lety prošel rekonstrukcí, řidiči teď budou muset využívat objízdné trasy. „Most v minulosti čelil povodním, ale tak vysoko voda nikdy nebyla,“ řekl starosta Oskavy Stanislav Hýbner.

Přívalové deště nelze přesně předpovědět

Radek Čekal z Českého hydrometeorologického ústavu v pondělí řekl, že za nedělní lokální přívalové deště a následné záplavy v severní polovině Olomouckého kraje může takzvaný train efekt.

„Ten vzniká, když se bouřky tvoří na jednom místě a přecházejí stejné místo. Kvůli tomu na jednom místě napršelo místy až sto milimetrů srážek za čtyřiadvacet hodin, zatímco původní předpoklad srážek činil ojediněle maximálně šedesát milimetrů,“ uvedl.

Meteorologové v neděli vydali několik varování před povodněmi, jejichž závažnost postupně až do nočních hodin zvyšovali podle toho, jak se situace vyvíjela. Přívalové deště podle Čekala nelze přesně předpovídat.

„Víme jednu věc, že toho napadne hodně. Nevíme ale přesně kdy a kde,“ uvedl Čekal. Podle něj může odchylka předpokládaného místa přívalových dešťů a jejich skutečného spadu činit i desítky kilometrů.

Hasiči museli zasahovat i v jiných krajích

V sousedním Moravskoslezském kraji bylo třeba uzavřít po vydatném dešti kvůli sesuvům půdy a pádům stromů silnici mezi rýmařovskou místní částí Ondřejov a Dlouhou Loučkou, která patří do Olomouckého kraje. Hasiči na Bruntálsku a Rýmařovsku čerpali vodu z přízemí domů a sklepů, odstraňovali z ulic bahno a spadlé stromy.

Hasiči vyjížděli k odstraňování následků bouřek také v Jihomoravském a Pardubickém kraji a na Vysočině. Na jižní Moravě dosáhly prvního povodňového stupně Svratka v Brně na Poříčí a Veverské Bítýšce. První stupeň byl i na Želetavce v Jemnici na Třebíčsku. V noci se tam hladina na několik hodin dostala i na druhý stupeň a od třetího stupně – ohrožení – ji dělilo devět centimetrů. Na Vysočině k 6:30 platil první povodňový stupeň také na Jihlavě a Šlapance.

V Pardubickém kraji bouřky nejvíc postihly podle operačního důstojníka krajských hasičů Svitavsko a Orlickoústecko. Většina zásahů spočívala v odklízení stromů spadlých na silnice, v Jaroměřicích a České Třebové hasiči čistili ucpanou kanalizaci, v Chornicích odčerpávali nahromaděnou vodu. Bouře na dvou místech v kraji poškodila vedení vysokého napětí.