Při lokální povodni na Uničovsku a Šumpersku byl nalezen jeden mrtvý člověk, další se pohřešuje

Po lokálních povodních se pohřešuje 74letá žena z Oskavy na Šumpersku, policie po ní pátrá. Jeden člověk při povodních zemřel, byl z oblasti Šumvaldu, uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová. Zejména východ země zasáhly v neděli odpoledne silné bouřky doprovázené intenzivními srážkami a kroupami.

Mezi nejvíce postižené obce patří Šumvald a jeho místní část Břevenec, Uničov a jeho místní část Dolní Sukolom, Oskava a Dlouhá Loučka, kde voda na mnohých místech dosahovala přes metr vysoko. V těchto obcích hasiči evakuovali a zachránili desítky obyvatel. Vyprostili také osoby uvázlé v zatopených automobilech. Voda zaplavila desítky domů, poškodila auta i infrastrukturu. Nad ránem hladiny řek na Olomoucku většinou klesly, Oskava v Uničově ale vystoupala na třetí povodňový stupeň.

Hasiči zachránili rovněž několik lidí, které strhnul proud a nemohli se dostat z vody do bezpečí. „Přívalové deště zatopily nejen desítky rodinných domů a dalších staveb, ale také poškodily místní energetickou a dopravní infrastrukturu. V Oskavě byl stržen most, ve většině postižených obcí bylo poškozeno plynové i elektrické vedení,“ uvedla mluvčí hasičů.

Na některých místech čerpali hasiči vodu ze zatopených sklepů během noci. V odstraňování následků přívalových srážek budou pokračovat během dne, včetně odčerpávání vody z domů a sklepů. „Dnes ráno se také po průzkumu v jednotlivých obcích a zjištění stavu zaplavených domů bude ve spolupráci se samosprávami řešit náhradní ubytování pro místní obyvatele,“ doplnila mluvčí.

Noční bouřky a lokální záplavy způsobily na několika místech Olomouckého kraje menší výpadky dodávky elektrické energie. Bez elektřiny jsou desítky domácností. „Velké výpadky nebyly hlášeny. Poruchy jsou průběžně odstraňovány,“ řekl mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Zatopené jsou po přívalovém dešti některé místní části nedalekého Uničova a dalších obcí. „Situace nyní kulminuje. Tady v Uničově je rozvodněná Oskava a čekáme, jestli nám to zasáhne ještě místní část Brníčko. Vypadá, že kulminace už je maximální. Mnohem hůř na tom je Šumvald, Dlouhá Loučka či Oskava, tam budou mít lidé obrovské potíže,“ řekl starosta Uničova na Olomoucku Radek Vincour (ODS).

Voda zaplavila desítky domů i aut. Jeden člověk při povodních zemřel (zdroj: ČT24)

V Uničově záplavová vlna protéká městským parkem a pod vodou jsou místní části Dolní Sukolom a Nová Dědina. Riziko záplav ráno podle Vincoura dál hrozí v Brníčku. „Jsou to všechno místní části navázané na tok Oskavy, tam je to nejhorší,“ podotkl Vincour.

V Uničově a jeho místních částech zatím nikdo evakuován nebyl. Úřady ale obyvatele v záplavami zasažených oblastech vyzvaly, aby neopouštěli domovy. „Proud je opravdu silný a na komunikacích jsou kanály pryč, takže nebezpečí je velké,“ upozornil Vincour.

Úseky řady toků v noci překročily třetí stupeň povodňové aktivity, který nyní platí jen na Oskavě v Uničově. Celkem hasiči v noci zaznamenali téměř 160 událostí. V zaplavené oblasti operoval také posttraumatický intervenční tým hasičských psychologů.

Výstraha platí do 11:00

Výstraha na záplavy pro větší část Olomouckého kraje a některé oblasti Moravskoslezského, Pardubického kraje a Vysočinu platí do pondělních 11:00.

Hasiči v Olomouckém kraji museli evakuovat několik domů v postižených obcích na Uničovsku. Voda zatopila desítky domů, poškodila auta i silnice. Redaktor ČT Dušan Gavenda zjistil, že evakuace se týkala například obyvatel Šumvaldu a Oskavy, kde se z břehů vylila řeka Oskava. Ulicemi Šumvaldu se údajně prohnala metr vysoká vlna.

Voda zaplavila i několik domů v Dlouhé Loučce na Olomoucku, tam ale nakonec k evakuaci obyvatel nepřistoupili. „Nebylo třeba nikoho evakuovat, všichni byli varováni. Budou ale škody ve sklepech a budou zničeny části domů,“ řekl místostarosta Pavel Beneš. Mluvčí olomouckých hasičů Balážová na Twitteru napsala, že během evakuace zachránili ze zaplavených domů desítky obyvatel. 

V 01:00 platil třetí povodňový stupeň už jen na Oslavě v Dlouhé Loučce, hladina tam dosáhla 238 centimetrů, předtím nejvýše vystoupala na 247 centimetrů, třetí stupeň se tam vyhlašuje při překročení 200 centimetrů. Běžně je hladina ve výšce kolem 80 centimetrů. Nad ránem hladina Oslavy klesla na druhý stupeň. 

Hranici druhého povodňového stupně v noci překročila Oskava v Uničově a nad ránem vystoupala na třetí stupeň povodňové aktivity.  Hladina tam dosáhla na 313 centimetrů a dál stoupá. Třímetrovou hranici pro nejvyšší povodňový stupeň řeka překročila ve 03:20. Ještě v neděli odpoledne měla Oskava v Uničově kolem 125 centimetrů. První stupeň i nadále platí na Desné v Koutech nad Desnou a v Šumperku.

Hladina Merty v Sobotíně byla před 21:00 nejdříve na druhém povodňovém stupni, poté dosáhla třetího stupně. Před 22:00 byla hladina ve výšce 177 centimetrů, poté klesla opět na druhý stupeň a před 23:00 na první stupeň, který platil také například na Bělé v Jeseníku a Mikulovicích.

Povodňová pohotovost s vysokým stupněm nebezpečí platila také v menší části Pardubického kraje a na Rýmařovsku v Moravskoslezském kraji. Tam se ale situace uklidnila už kolem půlnoci, nejvíce zásahů měli hasiči v Tvrdkově nebo Horním Městě. Zhruba ve 22:30 protekla voda střechami několika panelových domů v rýmařovské Dukelské ulici. Obyvatelé domů byli zhruba dvě hodiny bez proudu.

Voda na Olomoucku komplikovala dopravu

Bouřky v Olomouckém kraji uzavřely i několik silnic. Komunikace jsou uzavřeny například v Dlouhé Loučce nebo na několika místech na Uničovsku. Bahno na vozovce je také za Rýmařovem ve směru na Dlouhou Loučku, silnice je neprůjezdná. 

V Oskavě na Šumpersku se po silné bouři zbortil most a komunikace se uzavřela, informuje server dopravníinfo.cz. Neprůjezdný je také průtah nedalekým Šumvaldem, nebo silnice mezi Libinou a Uničovem. 

Vodu museli hasiči čerpat i na Vysočině

Nejvíc práce s odčerpáváním vody a odklízením vyvrácených stromů ze silnic měli na Vysočině hasiči do 20:30 na Třebíčsku a Žďársku. Po nedělních bouřkách zde platí první stupeň povodňové aktivity. V noci se hladina na několik hodin dostala i na druhý povodňový stupeň a od třetího stupně - ohrožení - ji dělilo devět centimetrů. Na Vysočině k 6:30 platil první povodňový stupeň také na Jihlavě a Šlapance.

Hladina v říčce Šlapance v Mírovce u Havlíčkova Brodu už klesla, první stupeň tam přestal platit v neděli ve 23:00. 

Bouřky zasáhly i jižní Čechy, hasiči měli zhruba 30 výjezdů

Jihočeští hasiči zasahovali kvůli bouřkám asi třicetkrát, odčerpávali vodu, odstraňovali popadané stromy. Problémy byly hlavně na Jindřichohradecku, uvedli na webu hasičského záchranného sboru. 

Jihočeští hasiči mimo jiné odčerpávali vodu v Nové Bystřici a Třeběticích a čistili koryto potoka v Písečné. V Dačicích způsobil pravděpodobně úder blesku požár elektroinstalace rodinného domu.

Na jihu Moravy bouřky zaplavovaly sklepy a lámaly stromy

Bouřky, které v podvečer a večer přecházely přes jižní Moravu, zatopily sklepy i silnice. Jihomoravští hasiči od 18:00 do 21:30 vyjížděli k celkem dvaceti událostem spojeným právě se silným deštěm a větrem.

„Naprostá většina potíží byla hlášena z okresů Brno-venkov a Blansko. Nejčastěji se jednalo o čerpání vody ze zatopeného sklepa nebo odčerpání laguny vzniklé na silnici, hasiči také čistili kanalizace a silnice od bláta a naplaveného dřeva,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jan Dvořák.

Bouřky se nad územím kraje pohybovaly už v noci na neděli a v neděli odpoledne, ty však větší škody nenapáchaly, hasiči vyjížděli pouze k několika spadlým stromům.

Silnější bouřky spojené s prudkým lijákem a silným větrem přišly až po 18:00 a postihly zejména severní část kraje. Český hydrometeorologický ústav vydal před bouřkami výstrahu, která platila až do pondělních 2:00 pro celou Moravu, Vysočinu, téměř celý Pardubický kraj, východní část jižních Čech a část Královéhradeckého kraje.

„Počasí nad střední Evropou nadále ovlivňuje zvlněné frontální rozhraní, v jehož důsledku se nadále budou vyskytovat silné a velmi silné bouřky provázené zejména intenzivními srážkami a kroupami,“ uvedl ČHMÚ.