Na černo stavěná léčebna ve Dvoře Králové roste dál. Kraj se bojí, že se s ní bude přetahovat o lékaře a sestry

UvR: Na černo stavěná léčebna ve Dvoře Králové roste dál (zdroj: ČT24)

Nepovolená stavba léčebny dlouhodobě nemocných ve Dvoře Králové nad Labem má vícero odpůrců. Manažeři krajského zdravotnictví se obávají, že nedostatek zdravotního personálu v regionu se ještě prohloubí a že o to málo zdravotníků, kteří jsou k dispozici, se s léčebnou ještě budou přetahovat. Stavba vadí i úřadům, které její pokračování zakázaly. Přesto firma Žižka staví dál.

Krajský úřad nejvíc děsí dvě čísla: 164 lůžek ošetřovatelské péče a 90 lékařů a sester. Tolik lidí má být spojeno s léčebnou ve Dvoře Králové nad Labem, jejíž černá stavba pokračuje. Už teď chybí v nemocnicích kraje na 80 sester.

„Nebezpečí vidím jednoznačně v tom, že se budeme přetahovat o personál,“ obává se náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Aleš Cabicar (TOP 09).

Podle VZP je lůžek v regionu málo

Zařízení ve Dvoře má jako nájemce provozovat firma Vividus East. Jednatel Michal Karadzos na žádost o rozhovor nereagoval. Firmu zapsali vloni v lednu, v únoru vyhrála výběrové řízení na ministerstvu zdravotnictví. Má získat smlouvu s pojišťovnou. Patové hlasování rozhodla ve prospěch Vividusu přes ostrý nesouhlas kraje pojišťovna VZP.

„V rámci výběrového řízení deklarovala VZP ČR nedostatek lůžek v daném regionu a vysokou obložnost u stávajících poskytovatelů,“ uvedl mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý. Podle ředitele místní nemocnice Miroslava Vávry jsou lůžka následné péče v nemocnici vytížená zhruba na 85 procent.

Podle manažerů veřejných nemocnic bourá nový ústav, navíc budovaný bez stavebního povolení, koncepci zdravotnictví kraje. „Koncentrovat takovou kapacitu do jednoho místa považuji za protikoncepční, navíc jsme s tím tam nepočítali,“ pokračuje s výhradami náměstek hejtmana Cabicar.

Budova roste dál. Bez povolení

Firma Žižka, která léčebnu na svých pozemcích staví, vyjádření odmítla. Stavební úřad jí 16. května pokračovat zakázal. Srovnání záběrů z minulého týdne a ze středy ale prokazuje, že staví dál. Přibylo zateplení.

Černá stavba není ani v souladu s územním plánem. Jeho změna, která se zatím jen projednává, je přitom podmínkou dodatečné legalizace.