Léčebna ve Dvoře Králové nemá potřebná razítka, podle stavebního úřadu jde o nepovolenou stavbu

Dvoukřídlý betonový objekt nemá potřebná povolení (zdroj: ČT24)

Na okraji Dvora Králové nad Labem vyrůstá léčebna dlouhodobě nemocných, kde má být až 180 lůžek. Stavba ovšem nemá potřebné doklady a razítka: načerno ji staví místní firma Žižka. Ta má souhlas pouze s terénními úpravami a žádá o dodatečné stavební povolení i změnu stávajícího územního plánu.

Objekt roste na okraji Dvora Králové v tichosti už od loňska, což potvrzuje Libuše Klikarová, která bydlí v sousedství. Teď už je hotová hrubá stavba. Stavebník ale požádal o dodatečné stavební povolení až letos v březnu.

V půlce května pak stavební úřad zjistil, že na staveništi opravdu vyrostla dvoukřídlá betonová budova, kterou nikdo nepovolil. Před šesti dny proto stavbu zastavil: „Je to nepovolená stavba (…) se současně vydaným územním plánem v souladu není,“ uvedl vedoucí stavebního úřadu ve Dvoře Králové Martin Rudolf.

Ředitelka krajského úřadu Ivana Křečková chce ovšem prověřit, zda nebyl stavební úřad ve Dvoře Králové v přístupu až příliš liknavý a nečinný. ČT požádala o vyjádření také oba jednatele firmy Žižka, otec i syn to ale odmítli.

„To, že někdo zahájí poměrně rozsáhlou stavbu bez přiměřených stavebních povolení, těžko může být omyl. Pravděpodobně spoléhá na to, že bude dodatečně povolena. To se ale nemusí podařit vždy,“ varuje advokátka Gabriela Vilímková.

Třeba stavebník v Hradci Králové musel zbourat svoji chatu, kterou opravil, ale současně nedovoleně rozšířil o 14 metrů čtverečních. Nařízení úřadů tehdy potvrdil Ústavní soud. Naopak vleklý spor ohledně rozestavěných skladů firmy CTP Invest s Hradcem Králové nakonec skončil dohodou.