Chybí zaměstnanci, lékaři i byty. Automobilka Škoda v Kvasinách ovlivňuje celý region

Události: Od nového roku závod výrobu rozšíří na šest dní v týdnu (zdroj: ČT24)

Rozšiřování výroby v automobilce Škoda v Kvasinách ovlivňuje celé Rychnovsko. Region sice vykazuje díky podniku nejnižší nezaměstnanost v zemi, posiluje dopravu a připravuje obchvaty měst. Zároveň je ale v oblasti nedostatek lékařů, chybí místa k bydlení a řada jiných zaměstnavatelů se potýká s problémem sehnat pracovníky.

Ve Škodě v Kvasinách pracuje asi šest tisíc lidí. Nastoupit u ostatních zaměstnavatelů ale není na Rychnovsku zájem.

Například velitel městské policie shání čtyři nové strážníky už rok. Nabídnout jim totiž může výrazně nižší plat než automobilka. „Mají o deset tisíc méně, než nabízí Škodovka, čili kolem 17 tisíc hrubého,“ vysvětlil velitel městské policie Josef Martinec.

Více strážníků by přitom Rychnov nad Kněžnou potřeboval. V okolí Kvasin bydlí v nezkolaudovaných ubytovnách stovky agenturních pracovníků z celé České republiky, ale i ze Slovenska, Polska nebo Rumunska. Podle radnice jsou zátěží. V regionu zvyšují statistiku drobné kriminality, přitom neplatí ani za odpad.

Problémy dělají i lékařům. „U agenturních pracovníků je problém, že neprojdou ani závodním doktorem u Škodovky. Vůbec se od nich dozvědět nějakou jejich zdravotní historii je problém,“ uvedl Luboš Juza, praktický lékař ze Solnic.

Nemocní z podniku Škoda na vyšetření také často přijdou až se závažnými zdravotními problémy, takže jejich řešení lékařům zabere více času. Už teď jsou prý v počtech ošetřených pacientů na maximu.

Problém s nedostatkem bytů chce region řešit novou výstavbou

Rychnovsko získalo od státu 1,5 miliardy korun na nové silnice. Další tři by mělo dostat právě na posílení zdravotnictví, modernizaci škol a také na bytovou výstavbu.

Podle makléřů totiž v regionu stále stoupá zájem o veškeré bydlení. „Pokud je reálná tržní cena, tak je během několika hodin pryč,“ komentoval situaci realitní makléř Kamil Benc.

Od příštího roku závod v Kvasinách svou výrobu ještě rozšíří – na šest dnů v týdnu, 24 hodin denně. Budou proto potřebovat další stovky zaměstnanců. S jejich náborem už Škoda začala. Poptávka po domech a bytech tak pravděpodobně ještě stoupne.

Pro novou výstavbu Královéhradecký kraj vytipoval v okolí zhruba 30 kilometrů od Rychnova nad Kněžnou asi 500 hektarů.