V Novém Městě otevřeli sněhový zásobník, zkouší možnosti na pohár v biatlonu

V Novém Městě na Moravě už vyprazďnují zásobník na sníh (zdroj: ČT24)

V Novém Městě na Moravě se otevřel obří sněhový zásobník. Správa lyžařského areálu bílou nadílku skladovala od loňské zimy, aby měla k dispozici sníh i v době, kdy nemrzne a nesněží, nyní jím postupně zasypává zdejší okruh. Lyžařský areál tím testuje své možnosti před Světovým pohárem v biatlonu, který bude Nové Město hostit napřesrok.

Zásobník na sníh v areálu Vysočina Areny v současnosti obsahuje zhruba 35 až 45 tisíc kubíků sněhu. Přikrytý je více než půlmetrovou vrstvou dřevěné štěpky, která izoluje podobně, jako když pivovary kdysi ve sklepích chladily pivo ledem schovaným pod vrstvou slámy.

Dřevěnou štěpku teď zaměstnanci postupně odkrývají. „Od středy bychom chtěli začít sníh navážet na tratě. Plánujeme padesáticentimetrovou vrstvu na dvoukilometrovém okruhu,“ řekl vedoucí správce Vysočina Areny Karel Klapač. 

Sníh letos ze zásobníku začali vyvážet s předstihem už koncem listopadu, a sezona tak na Vysočině začne nejdříve v novodovbé historii arény. „Zásobník chceme co nejdříve začít plnit na příští zimu. Teď je to pro nás zkouška na velké závody, které se tu budou konat v prosinci příštího roku,“ řekl Klapač. Před příštími Vánocemi se totiž do Nového Města na Moravě sjedou vrcholoví sportovci na Světový pohár v biatlonu.

Na připravených tratích ze sněhu, který v zásobníku vydržel v devítimetrové vrstvě od loňska,  se letos jako první projedou lyžaři a biatlonisté. Ti se připravují na začátek letošní sezony. Koncem prosince se v Novém Městě na Moravě konají tradiční Štěpánské závody v běhu na lyžích a hned poté Český pohár v biatlonu. V lednu se pak na Vysočině pojede 80. ročník Zlaté lyže. 

UvR: Nové Město na Moravě se chystá na sezónu. Tu příští (zdroj: ČT24)

„Vedle toho vyhradíme i hodiny pro veřejnost, ale v prosinci jich bude méně než pak v lednu, únoru nebo březnu,“ upřesnil sekretář sportovního klubu v Novém Městě na Moravě Jiří Skřička.

Sníh ze zásobníku má podle něj podobnou strukturu jako zledovatělý sníh na jaře. „Má hrubý krystal, jako když se na jaře rozkopou hromady sněhu u silnic. Obecně má technický sníh větší krystaly i odolnost vůči teplotním výkyvům,“ vysvětlil. Přirozený sníh je tak v areálu spíše na překážku.

  • Historicky první český zásobník sněhu se začal budovat v Novém Městě na konci roku 2015. Tvoří jej jáma o velikosti velkého fotbalového hřiště 120 x 90 metrů v blízkosti Vysočina Areny pod kopcem Harusák. V Evropě je obdobných zásobníků několik desítek, používají je i severské země. Novoměstští se inspirovali zejména v německém Ruhpoldingu s podobnou nadmořskou výškou.
  • Zdroj: Žďárský deník

Do zásobníku na sníh se vejde až 60 tisíc kubíků sněhu. „Zhruba jedna třetina ho za sezonu ubyde. Kvalitu sněhu jsme několikrát kontrolovali, ale zásadní změny bychom poznali už jenom z propadání vrchní vrstvy štěpky. Letos jsme schopní rozvést sníh na trať v plné kvalitě tak, jak jsme ho před rokem nastříkali,“ dodal správce Vysočina Areny Klapač.