Propouštění Zetoru prospělo. Příští rok chce zase nabírat

Brněnský výrobce traktorů Zetor další propouštění jako před rokem neplánuje. Tamní ekonomickou situaci se podařilo stabilizovat díky snížení počtu zaměstnanců a vyprázdnění skladů. V příštím roce chce firma dokonce přijmout několik desítek lidí.

V polovině prosince minulého roku procházeli pracovníci brněnského Zetoru parkovištěm před továrnou se skloněnými hlavami. Firma, pro kterou dlouhé roky pracovali, vyhlásila hromadné propouštění. „Množství traktorů, které se prodá v Evropě, jde celkově dolů,“ vysvětlil tehdy výkonný ředitel Zetoru Marián Lipovský.

Původně firma před rokem oznámila, že propustí 260 lidí. To v té době bylo zhruba 40 procent zaměstnanců. Nakonec jich Zetor opustilo 145. Firma nakonec propustila méně lidí i díky snížení skladových zásob a zastavení montážní linky. Původně chtěli letos vyrobit 1530 traktorů, zato prodat o šest stovek víc. To se podařilo a teď už je montážní linka zase v provozu.

Vyjádření ředitele Zetoru Mariána Lipovského
Zdroj: Zetor

Radují se i odboráři

Že se situace ve firmě zklidnila, si myslí také šéf odborářů Alois Kazelle, spokojený je i s novou kolektivní smlouvou. „Navyšuje se mzda u zaměstnanců dělníků a režijních dělníků o tisíc korun plošně, u dalších zaměstnanců o 500 korun,“ přiblížil Kazelle.

V příštím roce firma také plánuje přijmout několik desítek nových lidí. Dál se rozvíjí třeba i spolupráce na zakázce traktorů do Ruska, kterou před lety pomohl vyjednat prezident Miloš Zeman.

„Pro rok 2020 už máme smlouvu podepsanou a domluvené počty jsou oproti roku 2019 zhruba dvojnásobné,“ uvedl Lipovský. Za poslední dva roky Zetor do Ruska dodal zhruba 600 traktorových sad.