Policie vyvedla ozbrojeného muže, který se zabarikádoval ve svém domě v Kobylí. Chtěl v něm zapálit plyn

Policie zasahovala v Kobylí na Břeclavsku (zdroj: ČT24)

Policisté zasahovali v Kobylí na Břeclavsku, kde se ve svém domě spolu s manželkou zabarikádoval ozbrojený muž. Na dvojici upozornil telefonátem exekutor, kterého pár ohrožoval. Podle policistů muž pustil v domě plyn a chystal se jej zapálit. Podezřelého spolu s manželkou vyvedli policisté ven. Manželský pár v rodinném domě bydlel, neplatil ale nájem a odmítl se vystěhovat.

Jedenáct hodin dopoledne - část ulice v Kobylí je policisty uzavřená. Nikdo nepovolaný se k domu s ozbrojeným mužem nesmí přiblížit. O muži se dozvěděli policisté díky telefonátu od exekutora, kterého ohrožoval. S mužem exekutoři jednali už v dubnu, kdy podle exekutorské komory muž soudního pracovníka napadl.

Na místo dorazila zásahová jednotka i policejní vyjednavač, všichni přiletěli vrtulníkem. „Vyjeli jsme na místo po oznámení, že se v rodinném domě v Kobylí nachází muž, který vyhrožuje střelnou zbraní,“ uvedla policejní mluvčí Kamila Haraštová. 

Policisté se po příjezdu snažili muže přemluvit, aby vyšel ven. „Snažili jsme se nejdříve s mužem vyjednávat, ale bohužel to bylo marné. Muž ani žena nechtěli z rodinného domku vyjít,“ sdělila Haraštová. Muž začal policejní hlídku ohrožovat namířenou zbraní, podle mluvčí se k vyhrožování následně přidala i jeho žena.

Zhruba po hodině proto zásahová jednotka do domu vpadla. Mezi rodinnými domky byly slyšet zvuky, které připomínaly střelbu. Při zásahu se ale nestřílelo, zásahová jednotka použila vybuchující rozbušky, které připomínaly zvuk výstřelů.

Ozbrojeného muže a ženu policisté vyvedli ven a posadili do služebního vozu. A pravděpodobně na poslední chvíli, muž totiž v domě pustil plyn a se sirkami v ruce ho chtěl podpálit. K tomu ale naštěstí nedošlo.  Na místo proto dorazila záchranná služba a policejní pyrotechnici a plynař.

Situaci sledovala řada místních. Nebylo to podle nich poprvé, co by dvojice způsobila rozruch. Muž měl podle policistů v minulosti i vícekrát problém se zákonem. „Je pravda, že s nimi problémy byly, policie tady není poprvé, ale tak daleko to ještě nikdy nedošlo,“ prohlásil starosta Kobylí Vlastimil Janda. 

„Oba manželé měli pravděpodobně potíže psychického charakteru, můžou mít třeba nestandardní osobnostní struktury. Situace vykulminovala do tohoto aktu, kdyby nedošlo k takovému tlaku, tak by možná reagovali jinak,“ prohlásila psycholožka a odbornice na krizovou intervenci Zuzana Spurná.

Muž se ženou se odmítali vystěhovat

Situace se vyhrotila kvůli sporu, který manželský pár vedl s majiteli budovy. „Výhružky střelbou, které mohou v některých případech skončit i tragicky, jsou zcela neomluvitelnou záležitostí. Bohužel se s agresí i výhružkami střelbou od povinných setkáváme v poslední době stále častěji,“ prohlásil prezident Exekutorské komory ČR Vladimír Plášil.

Současní vlastníci dům koupili od syna manželů, kteří podepsali nájemní smlouvu, a dvojice zde dále bydlela. S prodejem domu sami nesouhlasili, případ řešil i soud, který rozhodl ve prospěch nových majitelů budovy. V roce 2014 exekuční komora vydává dokument, podle kterého se měli neplatící nájemníci vystěhovat. O dva roky později soud exekuční titul pravomocně potvrdil.

„Oni tam bydleli už několik let neoprávněně, měli se vystěhovat, protože ti lidé, co si dům koupili, platili hypotéku, ale zároveň tam nemůžou bydlet, protože se tito lidé odmítli vystěhovat,“ řekla mluvčí Exekutorské komory ČR Martina Houšková.

Po zásahu pro jistotu v domě zasahoval i pyrotechnik, který zjišťoval, zda uvnitř nejsou další zbraně anebo výbušniny. To se ale nepotvrdilo.