Z kladenského gymnázia spadl kus štítu. Budova je uzavřená, studenti mají volno

Z kladenského gymnázia na náměstí Edvarda Beneše spadl v úterý kus štítu, budova je uzavřená. Studenti mají ředitelské volno. O dalším postupu rozhodne statik, který začal objekt posuzovat.

Ze štítu se uvolnila část v době, kdy byla budova prázdná. Nikomu se nic nestalo a nevznikla žádná škoda. Okolí gymnázia je nyní zapáskované, parkovat u něj nesmějí ani auta.

„Na základě nařízení statika (havarijní stav kamenných prvků fasády budovy – hrozí pády velkých částí) je zavřená školní budova,“ informovala na webu ředitelka gymnázia Milena Minaříková.

Původně škola plánovala zahájení distanční výuky, nakonec na středu vyhlásilo vedení školy ředitelské volno a o dalších dnech rozhodne.

Stav budovy nyní posuzují specialisté. „Aby se objekt mohl co nejdříve znovu plnohodnotně využívat, musí se stoprocentně vyloučit jakákoliv další rizika. Operativně se připravují provizorní opatření,“ doplnil mluvčí radnice Vít Heral. Zásadní stavební úpravy budou o prázdninách, dodal.

Památkově chráněná budova se secesní fasádou byla postavena v roce 1903 podle projektu Aloise Dryáka, stavitelem byl Tomáš Amena. Vnější úpravu fasád navrhl Alois Bouda. Zřizovatelem Gymnázia Kladno je Středočeský kraj.