Kvůli loňské smrti dítěte při závodu na Kladensku čelí obvinění tři lidé

Tři lidé čelí trestnímu stíhání kvůli úmrtí dítěte během loňského závodu trucků v Černuci na Kladensku. České televizi to sdělil Ondřej Němec z dozorového státního zastupitelství v Kladně. Trojice je obviněna z usmrcení z nedbalosti, za což v případě odsouzení hrozí až šestileté vězení.

„V dané věci je vedeno trestní stíhání proti třem fyzickým osobám, a to pro podezření ze spáchání přečinu usmrcení z nedbalosti,“ uvedl pro ČT okresní státní zástupce Němec. Totožnost obviněných blíže nespecifikoval. Upřesnil pouze, že trestní stíhání je vedeno v souvislosti s porušením důležité povinnosti vyplývající ze zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce.

Kdy přesně by mohlo dojít k ukončení vyšetřování případu, nelze podle státního zástupce předvídat. „Vzhledem k citlivosti celé kauzy nebudeme v současné době sdělovat veřejnosti bližší informace,“ doplnil dále Němec.

Neštěstí se stalo při závodu Mistrovství ČR nákladních vozidel v extrémním terénu během víkendu na konci loňského dubna. Závody, kterých se účastnilo zhruba šest set diváků, se měly konat v sobotu a v neděli, nedělní program pořadatelé zrušili.

Policie bezprostředně po smrti nezletilého chlapce zdokumentovala areál pro závody dronem a začala s výslechem svědků. Dále zjišťovala, jak byla trať zabezpečená a jak dodržovali bezpečnostní pravidla pořadatelé závodů, diváci i řidič vozu, který dítě srazil. Veřejnost pak žádala o veškeré videozáznamy ze závodů, zejména jízdy Tatry. Vyšetřovatelé si k případu vyžádali také zpracování znaleckého posudku.