Tomáš Čermák dostal u soudu v Plzni za podporu terorismu pět a půl roku vězení

Události v regionech: Trest za podporu terorismu (zdroj: ČT24)

Na pět a půl roku do vězení poslal Krajský soud v Plzni Tomáše Čermáka. Muž loni v únoru v živém vysílání na Facebooku podle NCOZ podporoval terorismus, když vyzýval lidi, aby udělali všechno pro to – včetně násilí –, aby nebyl přijat pandemický zákon. Čermák se u soudu hájil tím, že šlo o nadsázku a že k fyzickému násilí nikdy nedošlo. Vulgarismy a expresivními slovy prý chtěl upoutal pozornost publika. Hrozilo mu až patnáct let vězení. Rozsudek není pravomocný.

Státní zástupce se vzdal práva na odvolání, Čermák se zatím oficiálně nevyjádřil, ČTK ale po vyhlášení rozsudku řekl, že se odvolá. „Čekali jsme to. Není možné v tomto státě vyhrát, protože to jsou všechno politické zakázky,“ reagoval po opuštění jednací síně.

Lidé jako on, kteří se podle něj nehodí a mají opačné názory než je údajně diktovaný většinový názor veřejnosti, jsou umlčováni a zavíráni, tvrdí. Státní zástupce Martin Bílý, jehož návrh trestu soud přijal, Čermákově obhajobě nevěří. „Nespatřoval jsem u něj nějakou sebereflexi. Snažil se své jednání zveličovat, ale já jsem v jeho jednání nespatřoval žádnou nadsázku,“ řekl.

Nadsázka?

Nezaměstnaný muž podle obžaloby vysílal video loni v únoru. Vyzýval k aktivnímu odporu vůči přijetí novely pandemického zákona a k převzetí moci i k vymanění České republiky ze struktur EU a NATO.

Čermák ve videu své příznivce také vyzýval k tomu, aby se podíleli na převzetí politické moci, za hlavní cíl násilí označil zejména senátory, poslance a členy vlády. U soudu řekl, že vulgární a expresivní slova volil záměrně, aby upoutal pozornost a získal víc diváků. Hrozilo mu až 15 let vězení.

„Naházíme je do řeky a zbavíme se jich,“ zaznělo ve videu

„Nemůžeme chodit každý týden někam protestovat a mrznout tam… Uděláme plán, musíme se spojit všichni a udělat pořádný uragán… Musíme těm dobytkům zarazit tipec… Vyneseme je za rypáky a naházíme je do řeky a zbavíme se jich jednou provždy. Nějaká mírová cesta, nějaké právo, neudělá nic,“ byly jedny z nejmírnějších Čermákových výrazů z vysílání, které státní zástupce Martin Bílý četl v obžalobě.

Čermák řekl, že svá slova nemyslel doslovně, spíš v nadsázce. V době pandemie a protipandemických opatření cítil neklid, strach, choval se tak, že si úplně neuvědomil důsledky. Teprve když se dostal do vazby a vyšetřovatel mu vysvětlil, čeho se dopouštěl, měl prý dost času si uvědomit možný dopad svých slov a už nic podobného neudělá.

„Ani jeden z členů senátu žádnou nadsázku v tom videu nenašel. Video bylo velmi opravdové, projev obžalovaného velmi rozhořčený, velmi zlý, vulgární. Dosáhlo intenzity a společenské škodlivosti takové, že se jedná o trestný čin, veřejně podněcoval ke spáchání teroristického činu,“ řekl předseda senátu Tomáš Bouček.

Soudce zdůraznil, že i když se Čermák může hájit svobodou slova, tato svoboda není bezbřehá a bezlimitní. Zdůraznil, že video s tisíci shlédnutími a stovkami sdílení a komentářů Čermák odvysílal v době, kdy celý svět už dva roky svírala pandemie koronaviru.

„Celá společnost byla velmi vyčerpaná, nežili jsme dlouhé měsíce normálně, každého se to dotýkalo. Část společnosti byla v době zveřejnění videa velmi náchylná, aby uvěřila tomu, co říká obžalovaný, a aby se nechala velmi snadno takovým projevem ovlivnit,“ konstatoval.

Vulgarismy měly přitáhnout větší pozornost, řekl Čermák

Čermák podle svých slov nepovažuje za normální vyzývat lidi, aby někoho zabíjeli. „Když začal covid a opatření, chtěli jsme lidem ukazovat věci, které byly špatně. Těmi expresivními výroky jsme chtěli upoutat pozornost a získat veřejnost. Expresivní výrazy fungují, přitáhnou víc pozornosti. Když to říkáte slušně, lidi to moc nezajímá. Když to říkáte agresivně, je to jiné,“ řekl Čermák.

Na začátku jednání Čermák soudu řekl, že souhlasí s žalovaným skutkem, ale ne s jeho kvalifikací. Chtěl se s žalobcem dohodnout na trestu. Bílý to ale odmítl. „Pokud nesouhlasí s právní kvalifikací, není co řešit,“ uvedl.

Čermák po vynesení rozsudku připustil, že chtěl dosáhnout podobné dohody, jaké dosáhl loni za podobné výzvy u zlínského soudu Zdeněk Strapina. Dostal trest odnětí svobody na 2,5 roku s podmíněným odkladem na zkušební dobu čtyř let a pokutu 30 tisíc korun určenou na pomoc obětem trestné činnosti. Strapinu a jeho vysílání Čermák také několikrát ve svém videu zmiňoval.

Čermák dostal na konci loňského roku pravomocný podmíněný trest za nenávistné výroky o Ukrajincích v nahrávce na sociálních sítích. Současně je souzen v Praze spolu s dalšími dvěma muži za nebezpečné pronásledování a výtržnictví kvůli obtěžování šéfa České lékařské komory Milana Kubka a evolučního biologa Jaroslava Flegra.