Soud potvrdil Tušlovi vězení za nenávistné výroky o Ukrajincích

Za nenávistné výroky o Ukrajincích v nahrávce na sociálních sítích potvrdil Krajský soud v Praze Patriku Tušlovi desetiměsíční vězení. Tomáši Čermákovi zmírnil prvoinstanční verdikt, podle kterého měl strávit půl roku za mřížemi. Uložil mu desetiměsíční podmíněný trest. Muži se podle soudů dopustili trestných činů hanobení národa a podněcování k nenávisti.

Muži byli od počátku srpna ve vazbě, důvodem byla i další trestní stíhání. Tušl se již v jednací síni proti rozsudku ohradil. „Je to podvod, je to kampaň,“ začal vykřikovat.

Tušl se u prvoinstančního soudu za vulgární výrazy ve videu zveřejněném na sociálních sítích omluvil. Dodal, že se cítí nevinen, forma nahrávky ale byla nevhodná. Čermák řekl, že udělal chybu a též připustil nevhodnost projevu. Oba se proti odsuzujícímu verdiktu odvolali a poukazovali na to, že jim právo na svobodu slova umožňuje i vulgární projevy.

Krajský soud argumenty obžalovaných o porušování jejich práv na svobodu slova a projevu neuznal. „Už se rozhodně nejedná o právo svobodně vyjádřit svůj názor,“ prohlásila předsedkyně senátu Kateřina Hykešová. Tušlovy a Čermákovy výroky podle ní výrazně zasáhly do práv jiných, tedy Ukrajinců, kteří do Česka přicházejí.

Muži letos v srpnu z Netovic na Kladensku na sociálních sítích živě vysílali video, v němž dehonestovali Ukrajince. Tušl později před soudem řekl, že nemá nic proti Ukrajincům obecně, ale odsoudil počínání „ukrajinských nacionalistů“. V nahrávce padla řada hanlivých a vulgárních výroků. Muži také kritizovali to, že Ukrajinci například vlastní drahé mobilní telefony.

Hanobení národa a podněcování k nenávisti

Podle soudkyně odvolací senát plně souhlasil s prvoinstančním verdiktem. Podle něj Tušl s Čermákem naplnili všechny znaky trestných činů hanobení národa i podněcování k nenávisti. Uvedla však, že Čermákovi může postačit výchovný trest. Doplnila, že muž strávil dost dlouhou dobu ve vazbě.

U Tušla ale ponechal soud vězení. Muž byl již v době natočení videa ve zkušební době podmíněných trestů za útok na bývalou partnerku a neplacení alimentů.

Muži byli ve vazbě kvůli dalším trestním stíháním. Tušl je například podezřelý, že s dalšími dvěma muži nebezpečně vyhrožoval prezidentovi České lékařské komory Milanu Kubkovi v souvislosti s jeho podporou opatření proti šíření koronaviru nebo povinného očkování některých skupin lidí proti covidu-19. Čermák je mimo jiné podezřelý z podpory a propagace terorismu kvůli výzvě k útoku na poslance.