Za výbuch varny půjde muž do vězení jen na deset let, podle odvolacího soudu jej způsobil nedbalostí

Trest za explozi varny pervitinu v panelovém domě v Ostravě snížil odvolací soud ze čtrnácti na deset let. Vrchní soud tedy vyhověl odvolání a změnil kvalifikaci z úmyslného obecného ohrožení na nedbalostní trestný čin. Svůj verdikt zdůvodnil tím, že Karel Janáč nezpůsobil výbuch úmyslně. Exploze zranila šest lidí a narušila statiku pětipatrového domu. Škoda přesáhla 12 milionů korun.

Janáč byl obžalován z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů, a navíc z obecného ohrožení. Krajský soud v Ostravě mu udělil čtrnáctiletý trest s tím, že se zločinu dopustil s úmyslem.

U Vrchního soudu v Olomouci ale uspěla obhajoba s tím, že Janáč nezpůsobil výbuch úmyslně. Soud změnil kvalifikaci na obecné ohrožení z nedbalosti. „Krajský soud se domníval, že jednal v úmyslu nepřímém, my jsme na rozdíl od něj dospěli k závěru, že zločin obecného ohrožení byl spáchán z nedbalosti. Šlo o hrubou nedbalost, ale nejednalo se o jednání úmyslné,“ uvedl předseda senátu. Změna právní kvalifikace měla i klíčový dopad na výši trestu.

Podle rozsudku od září 2020 do loňského února vyráběl Karel Janáč se svým komplicem Pavlem Holaněm – jenž se neodvolal proti prvoinstančnímu rozsudku - ve druhém nadzemním podlaží panelového domu v Ostravě-Hrabůvce pervitin. Janáč jej poskytl Holaňovi i dalším osobám. Osudného 24. února se mu výroba drog vymkla z rukou a skončila mohutnou explozí a následným požárem.

Janáč, jenž podle obžaloby výbuch při manipulaci s hořlavými látkami zavinil, při něm utrpěl vážná zranění. Zraněno bylo i dalších pět lidí. Holaň v době exploze spal ve vedlejším pokoji. Z domu hasiči po výbuchu evakuovali 40 lidí. Exploze narušila jeho statiku, obyvatelé museli své byty opustit.