Soudci Kučerovi opět zamítli žalobu proti vyvlastnění jeho pozemků u Jaroměře

S žalobou proti vyvlastňovacímu řízení neuspěl místopředseda pražského vrchního soudu František Kučera s manželkou. Hrozí jim, že přijdou o pozemky u Jaroměře, kde chtějí silničáři stavět obchvat. Královéhradecký krajský soud se vyvlastněním pozemků Kučerových zabýval již podruhé. Jeho první verdikt zrušil Nejvyšší správní soud kvůli předchozí formální chybě krajského úřadu, který o vyvlastnění rozhodl.

Ředitelství silnic a dálnic sice již přeložku silnice I/33, která z centra Jaroměře odvede dopravu směřující od Náchoda na dálnici D11, začalo stavět, nejsou ale ještě zcela vyřešeny všechny majetkoprávní záležitosti. Vyvlastňování potřebných pozemků však může pokračovat. Manželé Kučerovi neuspěli s žalobou na zastavení vyvlastňovacího řízení. 

„Krajský soud zamítl žalobu s tím, že žádný ze zhruba 25 žalobních bodů neshledal důvodným. Jednou z námitek byla například podjatost orgánu rozhodujícího ve věci, ale v této věci již nepravomocně rozhodlo ministerstvo dopravy,“ řekla mluvčí soudu Kateřina Podeszwová.

Podle ní byl podstatou sporu primárně nesouhlas žalobců s procesem vyvlastnění, následně nepřiměřená cena nabízená státem za pozemky určené k vyvlastnění. „Nabízená cena se však odvíjí od aktuálního druhu určení, to je zemědělská půda, nikoli od možného charakteru pozemku – stavební pozemky,“ řekla Podeszwová.

Za zhruba čtyři tisíce metrů čtverečních nabídl stát manželům přes 128 tisíc korun. Ti ale  nabízeli širší okruh pozemků – přes hektar – a žádali o řád vyšší částku, konkrétně 4,8 milionu, kterou odvozovali od tržní ceny stavebních pozemků. „Stát jim však v souladu se zákonem mohl nabídnout pouze cenu odpovídající aktuálnímu druhu určení, bez zohlednění účelu, pro který jsou pozemky vyvlastňovány,“ poukázala mluvčí soudu.

Rozsudek nabude právní moci okamžikem doručení zúčastněným stranám sporu. Jediným opravným prostředkem tak bude podání kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu. 

O vyvlastnění pozemků, které František Kučera získal dědictvím, rozhodl Krajský úřad Královéhradeckého kraje letos v únoru. Právo hospodařit s pozemky získalo ŘSD. Úřad dále zřídil věcné břemeno na dalších pozemcích Kučerových, a to kvůli přeložce plynovodu.

Kučerovi podali proti vyvlastnění žalobu, kterou krajský soud poprvé zamítl již letos v dubnu. Uspěli však s kasační stížností. Nejvyšší správní soud konstatoval, že krajský úřad chyboval při doručování rozhodnutí o vyvlastnění pozemků. Kraj následně doručení zopakoval, ale krajský soud musel kvůli tomu znovu rozhodnout.

Šestikilometrový severovýchodní obchvat Jaroměře bude přivaděčem k úseku dálnice D11 zprovozněnému loni. Ten sice z města odvedl dopravu směřující od Hradce Králové k Trutnovu, ale nikoli auta mířící do Náchoda. Přeložka silnice I/33 Jaroměřským nadobro uleví, dopravu odvede ze sousední obce Dolany a jejích dvou místních částí, kterými nynější trasa náchodské silnice také prochází. Stavba obchvatu začala letos v září, hotová by měla být v roce 2024.