Obyvatelé domu v Kunovicích jsou bez vody a elektřiny. Majitel je odpojil kvůli dluhu

Události: Vyšetřování otravy oxidem uhelnatým v Kunovicích (zdroj: ČT24)

V nemocnici zůstávají už jen dvě děti přiotrávené oxidem uhelnatým v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Situace v bytovém domě, který je teď odpojený od elektřiny i vody, ale zůstává napjatá.

Zplodiny z elektrocentrály, kterou nájemníci umístili do nevětraného sklepa, ve středu večer přiotrávily dvacet lidí. Dvanáct z nich bylo, většinou už v bezvědomí, převezeno do nemocnic.

„Stále jsou ještě u nás hospitalizovány dvě děti, jejich zdravotní stav je dobrý,“ uvedla mluvčí Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Dana Lipovská.   

Situace v kunovickém Dvoře je nyní taková, že dům je dál bez elektřiny, nájemníky proto v pátek kontaktovaly pracovnice OSPOD. V domě totiž s dospělými bydlí nezjištěný počet dětí. „Musíme řešit, abychom pro děti našli bydlení,“ řekla obyvatelka domu Marcela Čonková. 

„Ve spolupráci s rodinami se většině z nich podařilo zajistit bydlení u příbuzných, u jedné rodiny ještě hledáme možnost ubytování v azylovém domě nebo ubytovně,“ upřesnila vedoucí odboru sociálních služeb z Městského úřadu Uherské Hradiště Petra Karlíková. 

Z šesti bytů byli v pátek nájemníci jen v jednom, a to bez vody i bez elektřiny. Tu podle jejich vyjádření odpojil majitel domu, když se s nimi nedohodl na úhradě dluhu. Na rozdíl od čtvrtka už v pátek telefon nezvedal.  

Policie otravu vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti, zároveň také zjišťuje, jestli majitel neporušil zákon. Manipulovat s elektroměrem může jen distributor elektřiny.