Z elektrocentrály se v bytovém domě v Kunovicích šířil oxid uhelnatý. V nemocnicích skončilo 12 lidí

Události: V Kunovicích se přiotrávily dvě desítky lidí (zdroj: ČT24)

Dvanáct lidí skončilo v nemocnicích a další lékaři ošetřili kvůli otravě oxidem uhelnatým, který se rozšířil z elektrocentrály v bytovém domě v Kunovicích, který obývají. Pořídili si ji poté, co byla budova odpojena od elektrické sítě. Podle mluvčího záchranné služby Jakuba Omelky není stav žádného ze zraněných vážný.

V bytovém domě napájeném z elektrocentrály nalezli v noci přivolaní hasiči dvě desítky lidí s příznaky otravy oxidem uhelnatým. Podle mluvčího hasičů Romana Žemličky si obyvatelé domu nainstalovali elektrocentrálu poté, co byl odpojen přívod proudu, aniž by řešili cokoli dalšího.

„Zplodiny spalin z elektrocentrály tak pronikaly do všech prostor domu. Asi po týdenním používání jedna z obyvatelek přivolala zdravotníky, protože její dítě trpí nevolností. Zdravotníci po příjezdu zjistili, že už větší část obyvatel domu má příznaky otravy a začínají posedávat a polehávat ve společných prostorech domu,“ shrnul.

Velitel zásahu povolal na místo vozidla s kyslíkovými lahvemi, sanitky a také policii. „Bylo potřeba zmírnit napjatou atmosféru,“ poznamenal mluvčí hasičů. Hasiči pak odvětrali dům a pomáhali s přenosem lidí do sanitek. Záchranáři přepravili do nemocnice dvanáct obyvatel domu.

„Stav pacientů naštěstí nebyl v době převozu do nemocnice vážný. Pacienti byli převezeni do Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně a Uherskohradišťské nemocnice,“ uvedl Omelka. Zlínská nemocnice podle její mluvčí Dany Lipovské již propustila tři dospělé pacienty, čtyři děti hospitalizované ještě zůstávají. Podle Žemličky měření v budově mezitím ukázalo, že v ní již oxid uhelnatý není.

Oxid uhelnatý je jedovatý plyn, který není cítit ani nedráždí. Uvolňuje se při nedokonalém spalování, otrava hrozí například z plynových spotřebičů při nedostatečném odvětrání. Letos počátkem října skončili s otravou v nemocnici lidé z panelákového bytu ve Větřní, kteří se rozhodli vytopit prostory zahradním grilem na dřevěné uhlí, aniž by je dostatečně odvětrávali.

V únoru zemřeli na otravu oxidem uhelnatým tři lidé v Opavě. Plyn unikl kvůli poruše z plynového kotle v koupelně.