Finanční pomoci po tornádu se dočkají poslední čtyři rodiny, které na ni původně nedosáhly

Poslední vyplacené dávky po tornádu (zdroj: ČT24)

Poslední čtyři rodiny z obcí zasažených tornádem, které dosud čekaly na finanční pomoc od státu, dostanou dotaci. Jihomoravský kraj už má všechny podklady, aby jim mohl vyplatit peníze od ministerstva průmyslu a obchodu. Lidé by je měli mít na účtech nejpozději příští týden.

Hospodu Anety Stiburkové v Lužicích zničilo tornádo, se zemí srovnalo i hospodu Sečkářů. Obě rodiny zůstávaly zatím bez pomoci státu. „Dotace byly určené pro osoby podnikající, ale tím, že ji měla v pronájmu dcera, se to na nás nevztahovalo,“ vysvětlil Ivan Sečkár.

Sečkářovi s obnovou rodinné hospody začali doslova od základu. Budova musela totiž po tornádu k zemi. „Posbírali jsme peníze po rodině, nějaké úspory, dali jsme něco dohromady,“ popsal Ivan Sečkář. Rodinu prý zachraňuje, že dělníci posílají později faktury.

Anetě Stiburkové peníze došly už dávno. „Okna byla v září, střecha byla už loni v létě. A teď už  stavba stojí,“ řekla.

Peníze rodiny dostanou příští týden

Peníze by měly přijít příští týden, rodinám je vyplatí krajský úřad. Bude to poslední pomoc z ministerstva průmyslu a obchodu pro lidi zasažené tornádem. Pro ty, kteří zatím na žádnou ze státních dotací nedosáhli.

„Jedná se o čtyři fyzické osoby, které dostanou celkovou částku 24,6 milionů korun. Všechny smlouvy se nám dostaly zpět a čekají na podpis pana hejtmana,“ potvrdila mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotková.

Vedle Sečkářů a Anety Stiburkové to jsou ještě Hřebačkovi z Moravské Nové Vsi a Konečkovi z Mikulčic.

Pro Anetu Stiburkovou je dotace impulsem pustit se do projektové dokumentace, pro Ivana Sečkáře jistota, že bude mít z čeho stavbu dokončit. Její otevření plánuje na druhé výročí tornáda, tedy na červen 2023.