Ve Zlíně se na spolupráci dohodlo ANO s ODS, lidovci a Piráty. Primátorem by měl zůstat Korec

Ve Zlíně se dohodli na koalici ANO, ODS, lidovci a Piráti (zdroj: ČT24)

Ve Zlíně podepsalo dohodu o povolební spolupráci vítězné hnutí ANO s trojblokem ODS, lidovců a Pirátů, bez Starostů a nezávislých (STAN). Primátorem bude pravděpodobně opět Jiří Korec, který byl lídrem ANO. V jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu mají čtyři subjekty 27 mandátů. Připraví koaliční smlouvu.

„Utvořili jsme reálný stav budoucí koalice ve Zlíně. Ukončili jsme jednání s hnutím Zlín 21 a hnutím STAN, se kterými jsme minulý týden řešili možnosti spolupráce,“ řekl Jiří Korec (ANO). Dalším krokem bude domluva na jednotlivých gescích, příprava koaliční smlouvy, která by mohla být hotová do týdne, a práce na programovém prohlášení. Ustavující zastupitelstvo by mělo být 20. října.

ANO bylo s ODS, lidovci a Piráty v koalici i v posledních čtyřech letech, členem koalice byli také Starostové a nezávislí (STAN). Po volbách se ANO s trojblokem dohodlo na vytvoření základu nové koalice a na tom, že s dalšími subjekty budou o případném rozšíření koalice jednat společně. Podle Korce se jednalo i o tom, zda STAN do koalice zapojit. Zástupce trojbloku a lídr ODS Tomáš Goláň už dřív uvedl, že k tomu není důvod a není reálné, že by s nimi STAN do koalice šli.

Korec: kauzy STAN v rozhodování roli nehrály

V rozhodování, jestli do koalice přibrat STAN, nehrály podle Korce roli kauzy STAN. ANO se STAN na radnici spolupracovalo osm let a podle něj se tam nic nezákonného nedělo. Pokud by se v povolebním vyjednávání rozhodovalo podle kauz, vztahovaly by se i na další členy koalice. Primátor řekl, že šlo spíš o reakci na výsledky voleb, kdy STAN získali tři mandáty, před čtyřmi lety jich měli devět.

„Sešli jsme se se všemi, jediná zdvořilostní schůzka byla se zástupci SPD, u všech ostatních jsme si vyslechli možnosti. Nechtěli jsme do toho tahat žádné emoce a kampaně. Pak jsme se rozhodli, že zůstaneme v těch dvaceti sedmi (zastupitelích). Definitivní rozhodnutí padlo v sobotu,“ řekl Korec.

Také podle předsedy zastupitelského klubu ODS Miroslava Chalánka o výsledku povolebních jednání rozhodly výsledky voleb. „Okolnosti, které tomu nejvíce nahrály, byl velký volební zisk ANO a velmi malý zisk STAN,“ řekl Chalánek.

Lídr Zlín 21 Čestmír Vančura řekl, že jednání byla neúspěšná. „Získali jsme druhý největší počet hlasů. Našich sedm zastupitelů disponuje potřebnou kvalifikací a zkušeností pro řešení nadcházejících obtíží a potřebné restrukturalizace v řízení města. Byli jsme připraveni, ale politikou nové koalice nejdříve ignorováni a potom vyautováni nabídkou jednoho místa v radě,“ řekl Vančura. „I když je to pro nás a naše voliče nepochopitelné, budeme dál konstruktivní opozicí,“ dodal. 

Lídryně STAN Kateřina Francová připomněla, že hnutí deset let město vedlo nebo se na vedení podílelo. Vyzdvihla například investice ve školství. „Deset let jsme hospodařili s vyrovnaným rozpočtem a Zlín jsme tak nezadlužili do těžkých časů. Voliči a kolegové z jiných stran rozhodli ve volbách tak, že nyní odcházíme do opozice. Věřím, že i v opozici budeme pracovat konstruktivně dál a že se nám podaří prosadit projekty, které jsou již připraveny,“ řekla.

Radní chtějí pokračovat ve svých gescích

V radě města by mělo být nadále jedenáct členů, ANO by zřejmě mělo mít většinu šesti hlasů. Podle Korce chtějí radní za ANO pokračovat ve svých gescích, aby mohli dokončit připravené projekty. Podle Chalánka je nárok ANO na většinu v radě oprávněný, ODS však chce i významnější kompetence.

Podle primátora bude v nadcházejícím období důležité prosadit změnu rozpočtového určení daní. „Pak by se Zlínu rozvázaly ruce a mohl udělat třeba jeden rok Velké kino, druhý rok náměstí,“ uvedl Korec. Změna by městu přinesla ročně asi o pět set milionů korun ročně navíc. Na velké projekty musí město shánět externí financování.

Podle Chalánka je i při současných ekonomických problémech důležité zachovat dynamiku rozvoje města a udělat připravené projekty. Lídr lidovců Vojtěch Volf, který je náměstkem primátora, chce udržet podporu a rozvoj sociálních služeb, například v objektu Hvězda v Malenovicích. Pro lídra Pirátů Jiřího Robenka je prioritou výstavba dostupného bydlení.

ANO získalo ve Zlíně čtrnáct mandátů, což je o pět více než před čtyřmi lety. Výrazně posílila také ODS, má sedm mandátů, v minulých volbách získala tři. Lidovci s podporou TOP 09 a Piráti mají po třech mandátech. Hnutí Zlín 21, které bylo ve volbách druhé, získalo sedm křesel, čtyři mandáty má SPD, STAN tři.