Nejvyšší soud se bude zabývat případem uplácení bývalým policistou. Za 850 tisíc žádal poškození důkazu

Trestní řízení s bývalým pracovníkem Kriminalistického ústavu Jozefem Balintem pokračuje, podal dovolání. České televizi informaci potvrdila mluvčí Okresního soudu v Benešově Renata Průšová. Balint se tak pokusí zvrátit rozhodnutí, kterým ho soud pravomocně potrestal odnětím svobody na 18 měsíců s podmíněným odkladem na dva roky za to, že za úplatek 850 tisíc korun žádal poškození mobilního telefonu, který kriminalisté zabavili jako důkaz.

„Ve věci vedené u zdejšího soudu bylo podáno dovolání, které podal pan odsouzený,“ potvrdila mluvčí soudu Průšová. Opravný prostředek k Nejvyššímu soudu podal odsouzený v návaznosti na rozhodnutí odvolacího soudu z 1. června, který potvrdil rozsudek soudu v Benešově. Ten mu udělil podmínku na dva roky.

Původně odešel muž od soudu bez trestu. Kvůli odvolání státní zástupkyně a následném rozhodnutí krajského soudu se ale případ projednal znovu právě letos v březnu.

Podle obžaloby nabídl Balint na začátku roku 2020 úplatek 850 tisíc korun policistovi z Kriminalistického ústavu, který působí jako znalec. Měl žádat poškození zkoumaného mobilního telefonu tak, aby znemožnil zpřístupnění dat, která přístroj obsahoval. Policista podle spisu úplatek odmítl a věc oznámil.

Odsouzený podle policie dřív sám v ústavu pracoval na jedné z vedoucích pozic. „V době údajného spáchání činu nebyl už déle než rok ve služebním poměru policisty,“ uvedl už dřív o muži mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.