Státní zástupkyně obžalovala strojvůdce lokomotivy, která se u Němčic srazila s osobním vlakem

Loňský střet osobního vlaku a nákladní lokomotivy v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku bude řešit soud. Minulý týden státní zástupkyně obžalovala strojvedoucího lokomotivy. Při srážce vlaků vykolejily dva vozy osobního vlaku, dva lidé byli zraněni a škoda přesáhla čtyřiadvacet milionů korun. Podle Drážní inspekce zavinil nehodu strojvedoucí lokomotivy. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí až osm let vězení.

„Ve vámi poptávané věci byla u zdejšího okresního soudu podána obžaloba,“ informoval ČT náměstek okresní státní zástupkyně Ivo Černík. Případem se tak bude zabývat Okresní soud v Prostějově.

Nehoda se stala loni na konci července v blízkosti stanice Němčice nad Hanou, nákladní lokomotiva se tam srazila s osobním vlakem jedoucím z Olomouce do Nezamyslic. Při nehodě byl zraněn jeden cestující v osobním vlaku a strojvedoucí samostatně jedoucí lokomotivy. V obou případech šlo o lehká zranění. Hasiči z vlaku evakuovali pět cestujících a personál.

Podle vyšetřování Drážní inspekce zapříčinil nehodu strojvůdce lokomotivy po nedovolené jízdě za návěstidlo. Inspekce také upozornila na překročení rychlosti obou vlaků. Strojvedoucí lokomotivy s třináctiletou praxí při vyšetřování inspektorům řekl, že si nedokáže vysvětlit překročení rychlosti. Sám po střetu vlaků narazil hlavou do ovládacího pultu.

Drážní inspekce uzavřela své vyšetřování na konci dubna. Policisté následně strojvedoucího v květnu obvinili, v září ho pak navrhli obžalovat. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí až osm let vězení.

Ze zprávy inspekce vyplynula i další pochybení. Přes zákaz provozovatele dráhy strojvedoucí lokomotivy používal na elektrifikované trati při brzdění rekuperaci, kdy je brzdná energie odváděna zpět do sítě. Dopravce také podle zprávy nezajistil, aby výkon práce strojvedoucího nepřesáhl 12 hodin během 24 hodin po sobě jdoucích.