TÉMA

Němčice nad Hanou

Soud uložil strojvedoucímu za střet lokomotivy s vlakem podmíněný trest a zákaz činnosti

Prostějovský soud uložil strojvedoucímu Janu Šperlichovi za střet jeho lokomotivy s osobním vlakem v Němčičích nad Hanou dva roky vězení s podmíněným odkladem na zkušební dobu tří let. Při nehodě se lehce zranili čtyři lidé. Škodu Drážní inspekce původně vyčíslila na 24 milionů korun, u soudu byla tato škoda prokázána ve výši 10,6 milionu korun. Strojvůdce při zahájení jednání přiznal svou vinu, což se odrazilo i na výši trestu. Rozsudek je pravomocný, obě strany se vzdaly práva na odvolání.
10. 1. 2023Aktualizováno10. 1. 2023, 14:20|

Na Prostějovsku se srazilo osobní auto a traktor s návěsem. Dvanáct lidí se zranilo

U Němčic nad Hanou na Prostějovsku se v pátek dopoledne střetlo osobní auto s traktorem, který na vlečce převážel osmnáct lidí. Dvanáct osob se při nehodě zranilo. Uvedla to mluvčí záchranné služby Lucie Mikisková. Podle policejní mluvčí Miluše Zajícové na místě přistál také vrtulník, který jednoho ze zraněných přepravil do nemocnice, další lidé utrpěli lehčí zranění.
30. 12. 2022|

Strojvedoucí se u soudu přiznal, že zavinil srážku vlaků v Němčicích. Zpochybnil ale výši škody

Vinu za způsobení železniční nehody v Němčicích nad Hanou přiznal strojvedoucí Jan Šperlich, který stanul před soudem. Uvedl, že návěst Stůj pravděpodobně projel kvůli mikrospánku. Jednání prostějovského okresního soudu bylo přesto odročeno a bude pokračovat až v lednu. Strojvedoucí zpochybnil výši vyčíslené škody, soudkyně se proto obrátí na pojišťovny nebo znalce.
15. 11. 2022|

Státní zástupkyně obžalovala strojvůdce lokomotivy, která se u Němčic srazila s osobním vlakem

Loňský střet osobního vlaku a nákladní lokomotivy v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku bude řešit soud. Minulý týden státní zástupkyně obžalovala strojvedoucího lokomotivy. Při srážce vlaků vykolejily dva vozy osobního vlaku, dva lidé byli zraněni a škoda přesáhla čtyřiadvacet milionů korun. Podle Drážní inspekce zavinil nehodu strojvedoucí lokomotivy. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí až osm let vězení.
27. 9. 2022|

Policie kvůli střetu vlaků v Němčicích obvinila strojvůdce lokomotivy

Policie obvinila z obecného ohrožení z nedbalosti strojvedoucího elektrické lokomotivy, která se na konci loňského července střetla v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku s osobním vlakem. Při srážce vykolejily dva vozy osobního vlaku, dva lidé utrpěli zranění a škoda přesáhla 24 milionů korun, uvedla Drážní inspekce. Vyšetřování případu nedávno ukončila právě s tím, že nehodu zavinil strojvůdce lokomotivy.
17. 5. 2022|

Střet v Němčicích zavinil podle Drážní inspekce strojvůdce lokomotivy

Střet lokomotivy a osobního vlaku v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku na konci loňského července zavinil strojvůdce lokomotivy, důvodem byla jeho nedovolená jízda za návěstidlo. Vyplývá to z vyšetřování Drážní inspekce, která ve zprávě upozornila i na překročení rychlosti obou vlaků. Při srážce byli dva lidé zraněni a celková škoda nakonec přesáhla 24 milionů korun.
27. 4. 2022|

Policie vyšetřuje sobotní střet dvou vlaků na Prostějovsku jako obecné ohrožení

Sobotní srážku lokomotivy a osobního vlaku v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku vyšetřuje policie pro podezření z obecného ohrožení. Kvůli vyšetřování okolností nehody také hledá cestující, kteří z místa střetu posléze odešli. Příčinou srážky byla pravděpodobně nedovolená jízda za návěstidlo. Dva lidé se při nehodě zranili, v místě nehody je stále omezen provoz.
3. 8. 2021|

Nehodu v Němčicích zřejmě způsobila nepovolená jízda, zjistili inspektoři. Po dni oprav je trať průjezdná

Nehoda dvou vlaků v Němčicích nad Hanou se zřejmě stala poté, co samostatně jedoucí lokomotiva projela návěst Stůj. Uvedli to mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Lokomotiva narazila do projíždějícího osobního vlaku, který vykolejil. Při nehodě utrpěli zranění dva lidé. Téměř den nejezdily místem nehody vlaky, částečně obnovit provoz se podařilo v neděli po poledni.
1. 8. 2021Aktualizováno1. 8. 2021, 14:06|

Na Prostějovsku se srazil vlak s lokomotivou, dva lidé utrpěli zranění

V Němčicích nad Hanou na Prostějovsku se v sobotu odpoledne srazila lokomotiva s osobním vlakem. Provoz na trati mezi Nezamyslicemi a Kojetínem je přerušen, dva vozy osobního vlaku vykolejily. Dva lidé byli zraněni, řekla policejní mluvčí Miluše Zajícová. Zranění podle ní utrpěl jeden cestující v osobním vlaku a strojvedoucí v samotné lokomotivě. Vykolejené vozy se budou odstraňovat přes noc.
31. 7. 2021Aktualizováno31. 7. 2021, 21:18|

Zoraná pole lákají nepoctivé hledače pokladů. Na vzácných předmětech se snaží vydělat

Přeoraná a neosetá pole v předjarní sezoně lákají hledače s detektory kovů, včetně těch, kteří si nálezy nechávají pro sebe nebo je výhodně prodávají. Archeologové proto některé cenné lokality v zimě namátkově kontrolují, aby jejich vykrádání zabránili. Spolupráce s amatéry je přitom pro odborníky zásadní.
14. 1. 2021|