Střet v Němčicích zavinil podle Drážní inspekce strojvůdce lokomotivy

Střet lokomotivy a osobního vlaku v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku na konci loňského července zavinil strojvůdce lokomotivy, důvodem byla jeho nedovolená jízda za návěstidlo. Vyplývá to z vyšetřování Drážní inspekce, která ve zprávě upozornila i na překročení rychlosti obou vlaků. Při srážce byli dva lidé zraněni a celková škoda nakonec přesáhla 24 milionů korun.

Drážní inspekce zveřejnila závěrečnou zprávu z vyšetřování na svých stránkách, upozornil na to web zdopravy.cz. Příčinou střetu bylo nezastavení lokomotivy před návěstím „stůj“ při odjezdu z železniční stanice Němčice nad Hanou a neřízení se „výstrahou“ vjezdového návěstidla, uvedla inspekce.

„Je nepochybné, že strojvedoucí vlaku Lv 52489 nejednal s úmyslem vzniku mimořádné události. Jeho chování bylo ovlivněno nevědomou chybou ve spojení s nedůsledným (nepřesným) dodržováním právních předpisů a vnitřních předpisů,“ uvedla inspekce.

Oba vlaky překročily rychlost

Drážní inspekce ve zprávě upozornila také na překročení rychlosti obou vlaků. Lokomotiva překročila při jízdě na trati mezi železniční stanicí Nezamyslice a Němčice nad Hanou nejvyšší dovolenou rychlost 30 kilometrů za hodinu až o 21 kilometrů za hodinu, osobní vlak při vjezdu do železniční stanice Němčice nad Hanou překročil nejvyšší dovolenou rychlost 40 kilometrů za hodinu až o 26 kilometrů za hodinu. Strojvůdce lokomotivy s třináctiletou praxí inspektorům řekl, že si nedokáže vysvětlit překročení rychlosti. Po střetu vlaků narazil hlavou do ovládacího pultu.

Ze zprávy inspekce vyplývají i další pochybení. Přes zákaz provozovatele dráhy strojvedoucí lokomotivy používal na elektrifikované trati při brzdění rekuperaci, kdy je brzdná energie odváděna zpět do sítě. „Jeho dopravce také nezajistil, aby jeho výkon práce nepřesáhl 12 hodin během 24 hodin po sobě jdoucích,“ stojí ve zprávě.

Policie případ stále vyšetřuje

Nehoda se stala v sobotu 31. července ve 13:30 v blízkosti stanice Němčice nad Hanou, nákladní lokomotiva se zde střetla s osobním vlakem 3821 jedoucím z Olomouce do Nezamyslic. Při nehodě byl zraněn jeden cestující v osobním vlaku a strojvedoucí samostatně jedoucí lokomotivy. V obou případech šlo o lehká zranění.

Hasiči z vlaku evakuovali pět cestujících a personál vlaku. Drážní inspekce původně uvedla, že škody byly odhadnuty na 10,3 milionu korun, celková škoda byla nakonec více než dvojnásobná.

Případ policie vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení. „Případ nebyl stále ukončen a vyšetřuje se,“ řekla mluvčí Miluše Zajícová.