TÉMA

Nehoda vlaků

Nejvyšší soud potvrdil podmínky za neštěstí ve Studénce

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání čtyř manažerů stavebních firem odsouzených kvůli zřícenému mostu ve Studénce na Novojičínsku. Dostali podmínky. Opravovaný silniční most spadl na železniční trať, do jeho trosek narazil mezinárodní rychlík. Na místě zahynulo šest lidí, další dva zranění zemřeli později. NS rozhodoval bez veřejného jednání, plné odůvodnění zatím není dostupné, sdělila mluvčí soudu Gabriela Tomíčková.
28. 6. 2024|

Strojvedoucí RegioJetu si uvědomil chybu a zastavil, uvedla inspekce

Před tragickou srážkou dvou vlaků minulý týden v Pardubicích si strojvedoucí rychlíku RegioJet uvědomil, že projel návěst, a stihl zastavit. Strojvedoucí protijedoucího nákladního vlaku však včas zabrzdit nemohl, nic ho nevarovalo, uvedl generálního inspektor Drážní inspekce Jan Kučera. Při nehodě zemřely čtyři ženy, dalších sedmadvacet lidí rozvezly sanitky do nemocnic.
12. 6. 2024|

Strojvedoucí pendolina, který zahynul při nehodě, ji podle inspektorů způsobil. Byl opilý a jel proti Stůj

Strojvedoucí pendolina, který zahynul při loňské nehodě v Bohumíně, byl podle Drážní inspekce jejím hlavním viníkem. Vlak, který brzy ráno odjížděl, se při ní střetl s posunovací lokomotivou, jeho strojvedoucí byl jedinou obětí havárie. Osudná byla ale také pro pendolino, České dráhy se pak rozhodly, že už ho nebudou opravovat. Podle inspektorů byl strojvedoucí opilý a udělal několik chyb, zejména odjel, přestože svítila návěst Stůj. Inspekce ale kritizovala i České dráhy, ty podle své mluvčí připravují změnu interních předpisů.
22. 6. 2023|

Střet v Němčicích zavinil podle Drážní inspekce strojvůdce lokomotivy

Střet lokomotivy a osobního vlaku v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku na konci loňského července zavinil strojvůdce lokomotivy, důvodem byla jeho nedovolená jízda za návěstidlo. Vyplývá to z vyšetřování Drážní inspekce, která ve zprávě upozornila i na překročení rychlosti obou vlaků. Při srážce byli dva lidé zraněni a celková škoda nakonec přesáhla 24 milionů korun.
27. 4. 2022|