Na Prostějovsku se srazil vlak s lokomotivou, dva lidé utrpěli zranění

V Němčicích nad Hanou na Prostějovsku se v sobotu odpoledne srazila lokomotiva s osobním vlakem. Provoz na trati mezi Nezamyslicemi a Kojetínem je přerušen, dva vozy osobního vlaku vykolejily. Dva lidé byli zraněni, řekla policejní mluvčí Miluše Zajícová. Zranění podle ní utrpěl jeden cestující v osobním vlaku a strojvedoucí v samotné lokomotivě. Vykolejené vozy se budou odstraňovat přes noc.

Hasiči z vlaku evakuovali pět cestujících a personál vlaku. Práce na odstraňování vykolejených vozů začaly večer po 18:00. Jeden vykolejený vůz byl již vyzdvižen a bude se odvážet, řekl ve 20:30 Karel Hrehuš z Hasičského záchranného sboru Správy železnic.

Na místo byl povolán speciální jeřáb. Práce by měly pokračovat přes noc, v neděli ráno by mohlo být hotovo, uvedl Hrehuš. Následně se budou ještě opravovat poškozené koleje. Do nedělního poledne by mohla být zprovozněna jedna kolej.

Podle informací Českých drah se v Němčicích nad Hanou střetl jejich osobní vlak, který jel z Olomouce přes Přerov do Nezamyslic, s takzvaným lokomotivním vlakem – tedy samostatně jedoucí lokomotivou. Ta patří leasingové společnosti. Bočně se střetla s vagony osobního vlaku, dva z nich vykolejily. Jeden zůstal stát nakloněný na mostku nad polem.

Podle policejní mluvčí Miluše Zajícové utrpěl při nehodě zranění strojvedoucí lokomotivního vlaku a jeden z deseti cestující, kteří byli v osobním vlaku. Mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Lucie Mikisková ujistila, že obě zranění byla lehká.

Provoz byl zastaven po 13:00, cestující vozí náhradní autobusy. Podle Drážní inspekce, která na místě zjišťuje příčiny a okolnosti mimořádné události, byly na místě škody odhadnuty na 10,3 milionu korun. Z toho tři miliony korun se týkají osobního vlaku, pět milionů lokomotivy a 2,3 milionu korun je škoda na trati. Podle webu Českých drah by mohl být provoz obnoven v neděli kolem 16:00.

Strojvedoucí utrpěl otřes mozku, záchranáři ho letecky přepravili do olomoucké nemocnice. Zraněný cestující je muž ve středním věku, kterého zdravotníci převezli s poraněním hrudníku do prostějovské nemocnice.

Přerušení dopravy v Němčicích nad Hanou ovlivnilo hned dvě rychlíkové linky. Jezdí tudy rychlíky Brno–Bohumín, které provozuje RegioJet, a mimořádně i rychlíky Brno–Šumperk Český drah. Ty obvykle jezdí po jiné trati, ale na ní je výluka a jsou mezi Olomoucí a Nezamyslicemi odkloněny přes Přerov. Po nehodě na této trase zavedly dráhy náhradní autobusovou dopravu.

82 nepovolených jízd za půl roku

Letos v prvním pololetí evidovala Drážní inspekce 82 nepovolených jízd, loni za celý rok 149. V minulém roce se v červenci stalo několik železničních nehod včetně dvou tragických. Dva lidé zemřeli při čelní srážce dvou osobních vlaků u Perninku, jeden člověk po nárazu osobního vlaku do stojícího nákladního v Českém Brodě. Letos v dubnu zahynul jeden člověk při střetu dvou nákladních vlaků ve Světci na Teplicku.

Příčiny nehod se zřejmě lišily, inspektoři ale ještě nezveřejnili závěry vyšetřování nehod v Brodě ani ve Světci. V souvislosti s nehodou u Perninku kritizovali nedostatečné zabezpečení trati.