TÉMA

Okresní soud v Prostějově

Soud uložil strojvedoucímu za střet lokomotivy s vlakem podmíněný trest a zákaz činnosti

Prostějovský soud uložil strojvedoucímu Janu Šperlichovi za střet jeho lokomotivy s osobním vlakem v Němčičích nad Hanou dva roky vězení s podmíněným odkladem na zkušební dobu tří let. Při nehodě se lehce zranili čtyři lidé. Škodu Drážní inspekce původně vyčíslila na 24 milionů korun, u soudu byla tato škoda prokázána ve výši 10,6 milionu korun. Strojvůdce při zahájení jednání přiznal svou vinu, což se odrazilo i na výši trestu. Rozsudek je pravomocný, obě strany se vzdaly práva na odvolání.
10. 1. 2023Aktualizováno10. 1. 2023, 14:20|

Strojvedoucí se u soudu přiznal, že zavinil srážku vlaků v Němčicích. Zpochybnil ale výši škody

Vinu za způsobení železniční nehody v Němčicích nad Hanou přiznal strojvedoucí Jan Šperlich, který stanul před soudem. Uvedl, že návěst Stůj pravděpodobně projel kvůli mikrospánku. Jednání prostějovského okresního soudu bylo přesto odročeno a bude pokračovat až v lednu. Strojvedoucí zpochybnil výši vyčíslené škody, soudkyně se proto obrátí na pojišťovny nebo znalce.
15. 11. 2022|

Soud potvrdil podmínku ženě, která za covidu neposílala dceru do školy

Krajský soud v Brně potvrdil podmíněný trest třiačtyřicetileté ženě z Prostějovska, která za pandemie koronaviru kvůli povinnému testování a nošení respirátorů záměrně neposílala dceru do školy. Dívka zameškala 450 vyučovacích hodin. Matka se k soudu bez omluvy nedostavila, veřejné zasedání se ale mohlo konat bez její přítomnosti.
5. 10. 2022|

Státní zástupkyně obžalovala strojvůdce lokomotivy, která se u Němčic srazila s osobním vlakem

Loňský střet osobního vlaku a nákladní lokomotivy v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku bude řešit soud. Minulý týden státní zástupkyně obžalovala strojvedoucího lokomotivy. Při srážce vlaků vykolejily dva vozy osobního vlaku, dva lidé byli zraněni a škoda přesáhla čtyřiadvacet milionů korun. Podle Drážní inspekce zavinil nehodu strojvedoucí lokomotivy. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí až osm let vězení.
27. 9. 2022|