V brněnské botanické zahradě poprvé vykvetl stoletý kaktus. Květy bude mít otevřené jediný den

V brněnské botanické zahradě letos poprvé vykvetl více než stoletý kaktus, velký exemplář druhu echinokaktus Grusonův. Pro kvetení si shodou okolností vybral rok, kdy Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity slaví sto let existence. Květy zůstanou  otevřené pouze jediný den.

„Vykvetl jeden ze dvou největších exemplářů, které v expozici kaktusů a sukulentů pěstujeme. Nejsou staré přesně sto let, ale o trochu více. Byly zařazeny do sbírek při založení zahrady v roce 1922, a to už nebyly úplně maličké,“ popsala pracovnice zahrady Hana Ondrušková.

Echinokaktus patří mezi pěstiteli k oblíbeným druhům. Díky výrazným žlutým trnům mu přezdívají zlatá koule, anebo také stolička pro tchýni. Obvykle dorůstá výšky a šířky kolem jednoho metru. Ve volné přírodě je vzácný, přímo ohrožený, v botanických zahradách se mu dařívá dobře.

Relativně malé, jasně žluté květy se objevují na starších rostlinách, dosahují průměru čtyři až pět centimetrů a jsou řazené v kruhovitém prstenci na horní části rostliny. Jednotlivé květy se otevírají postupně a kvetou jen jeden den.

Dárek ke stému výročí zahrady

Ve sbírkách „grusony“ obvykle poprvé kvetou ve věku asi dvaceti let, pokud se pěstují přes léto venku. Brněnské rostliny jsou však celoročně ve skleníku, a tak si dávaly s kvetením na čas. První květ se objevil 24. srpna dopoledne. Kdy se otevře další, není jisté.

Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity slaví letos sto let. V pátek tam začíná pravidelná výstava sukulentů a dalších exotických rostlin, návštěvníci si v kaktusovém skleníku mohou prohlédnout i echinokaktusy. V největším skleníku – palmovém – finišuje rekonstrukce střechy.