Dvořáka, který střílel na úřadu práce, poslal soud nepravomocně na doživotí do vězení

Soud poslal na doživotí do vězení sedmašedesátiletého Jiřího Dvořáka za to, že loni zastřelil zaměstnankyni na úřadu práce, polil kyselinou svou bývalou kolegyni a nastražil střelné zařízení na pronajímatelku svého bytu. Pondělní verdikt není pravomocný. Nejpřísnější trest pro Dvořáka žádala státní zástupkyně, podle níž způsob provedení trestných činů vykazoval neobvyklou brutalitu, bezcitnost a pohrdání lidským životem.

„Můžu vám říct, že něco tak otřesného a nechutného jsem za pětadvacet let, co jsem v justici, nezažil,“ řekl při odůvodnění verdiktu předseda senátu pražského městského soudu Kamil Kydalka. „Ta pohnutka je něco tak příšerného, zavrženíhodného, že se s tím nejsem schopen srovnat – že je někdo schopen se takovým způsobem mstít,“ dodal.

Dvořák podle obžaloby zastřelil zaměstnankyni úřadu práce loni v červnu v její kanceláři na pražských Vinohradech. Žena mu v roce 2016 nepřiznala podporu v nezaměstnanosti a následně ho vyřadila ze seznamu zájemců o zaměstnání.

O několik dní dříve si muž s kyselinou počíhal na bývalou kolegyni, která po jeho útoku musela strávit několik týdnů na popáleninové klinice. Policisté následně Dvořáka hledali v jeho libeňském bytě. Příbytek našli zdemolovaný a počmáraný hákovými kříži. Jednoho z policistů tam lehce zranilo nastražené zařízení. Podle obžaloby bylo umístěné tak, aby pronajímatelku bytu zasáhlo do hlavy a krku.

Smál se, křičel, a nakonec musel být vyveden

Soud uznal Dvořáka vinným z vraždy, pokusu o další vraždu, pokusu o těžké ublížení na zdraví, z nedovoleného ozbrojování a z poškození cizí věci. Součástí rozsudku je i Dvořákova povinnost uhradit pozůstalým po zavražděné ženě, dalším obětem a zdravotním pojišťovnám celkem přes čtyři miliony korun jako náhradu škody.  

Při pondělním hlavním líčení nechal soudce Dvořáka za jeho nadávky, hlasité výkřiky a další projevy třikrát eskortovat pryč z jednací síně. Když mu dal prostor k vyjádření, pronesl muž jedinou větu: „Přednášet závěrečnou řeč tomuto soudu je to samé, jako kdybych házel perly sviním.“

Doživotní trest si odpykávají čtyři desítky lidí

Podle státní zástupkyně se bývalý letecký konstruktér Dvořák na své činy dlouho připravoval, už v listopadu 2015 si po skončení pracovního poměru pořídil zbraň. Později dostal soudní příkaz, aby se vystěhoval z libeňského bytu, kde přestal platit nájemné.

Také byl odsouzen k desetiměsíčnímu podmíněnému trestu za vydírání a pomluvu. V červnu 2021 ho pak soud vyrozuměl o konání zasedání, na kterém mu byl tento trest přeměněn na nepodmíněné odnětí svobody. Proto se Dvořák podle obžaloby rozhodl pomstít všem, kteří mu podle něj způsobili příkoří. 

Policisté ozbrojeného střelce zadrželi v centru Prahy několik hodin po zavraždění úřednice. Později uvedli, že Dvořák se ke skutku přiznal. U sebe měl pistoli, kterou podle obžaloby upravil tak, aby zvýšil její účinnost. V jeho autě pak policie našla ještě brokovnici vyrobenou z instalatérské trubky.

Doživotní trest si v Česku odpykávají čtyři desítky lidí. V Praze jej soudy uložily například Davidovi Virgulákovi, a to za vraždy tří taxikářů z roku 2014.