TÉMA

Kamil Kydalka

Kárný senát snížil soudci Kydalkovi na dva roky plat kvůli průtahům

Kárný senát Nejvyššího správního soudu v pondělí snížil pražskému soudci Kamilu Kydalkovi plat o 30 procent na dva roky. Důvodem jsou průtahy. Nadřízení žádali Kydalkovo odvolání z funkce, jak kvůli průtahům, tak kvůli celkovému způsobu práce. Kárný senát vyhověl žalobě jen částečně, u některých konkrétních průtahů Kydalku zprostil, v sedmi případech ale dospěl k závěru, že soudce skutečně pochybil.
6. 2. 2023|

Dvořáka, který střílel na úřadu práce, poslal soud nepravomocně na doživotí do vězení

Soud poslal na doživotí do vězení sedmašedesátiletého Jiřího Dvořáka za to, že loni zastřelil zaměstnankyni na úřadu práce, polil kyselinou svou bývalou kolegyni a nastražil střelné zařízení na pronajímatelku svého bytu. Pondělní verdikt není pravomocný. Nejpřísnější trest pro Dvořáka žádala státní zástupkyně, podle níž způsob provedení trestných činů vykazoval neobvyklou brutalitu, bezcitnost a pohrdání lidským životem.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 17:43|

Dohod o vině a trestu výrazně přibylo, u složitějších kauz jsou až sedmkrát častější

Každá padesátá trestní kauza končí v Česku dohodou o vině a trestu. U nejzávažnějších případů je to už každá sedmá. Podmínkou je úplné přiznání viny. Na trestu se obžalovaný domlouvá se státním zástupcem a případnou dohodu pak potvrzuje soud bez procesu, který může trvat roky. Zákon vysloveně neříká, že má pachatel dostat nižší trest, žalobci však doznání zohledňují.
17. 7. 2022|

Muž obviněný ze zastřelení ženy na úřadu práce u soudu prohlásil, že je nevinný, a odmítl vypovídat

Jiří Dvořák, který je obžalovaný z několika závažných trestných činů včetně loňského zastřelení ženy na pražském úřadu práce, u soudu prohlásil, že je nevinný. Odmítl vypovídat, protože soud podle něho „drze pohrdá zákony“ a on se nebude „zúčastňovat parodie na spravedlivý proces“. Sedmašedesátiletému muži hrozí doživotní vězení.
27. 6. 2022|