Kárný senát snížil soudci Kydalkovi na dva roky plat kvůli průtahům

Kárný senát Nejvyššího správního soudu v pondělí snížil pražskému soudci Kamilu Kydalkovi plat o 30 procent na dva roky. Důvodem jsou průtahy. Nadřízení žádali Kydalkovo odvolání z funkce, jak kvůli průtahům, tak kvůli celkovému způsobu práce. Kárný senát vyhověl žalobě jen částečně, u některých konkrétních průtahů Kydalku zprostil, v sedmi případech ale dospěl k závěru, že soudce skutečně pochybil.

Podle předsedy Tomáše Langáška kárný senát „velmi vážně zvažoval“ odvolání Kydalky z funkce. Nakonec uložil nejpřísnější finanční postih, který zákon umožňuje. U soudce Kydalkova postavení jde o 1,4 milionu korun hrubého, vypočetl předseda kárného senátu. Zdůraznil, že průtahy nejsou „kavalírským deliktem“, ale mají vážné dopady na důvěru v justici – možná větší než ojedinělé selhání soudce v soukromém životě.

Senát jako přitěžující okolnost hodnotil Kydalkova dřívější kárná řízení, ale také nedostatek sebereflexe. „Nevím, co myslí nulovou sebereflexí, to jsem nepochopil,“ reagoval Kydalka. Proti rozhodnutí se nelze odvolat, lze však podat ústavní stížnost. „Až přijde rozhodnutí, sedneme si na to a uvidíme,“ uvedl Kydalka.

Kárná žaloba za devět let staré kauzy

Kárná žaloba se týkala skupiny trestních kauz u Městského soudu v Praze, některé se táhnou od let 2014 a 2015. Podle nadřízených Kydalka opakovaně nedokázal zajistit, aby v jednací místnosti byli všichni lidé, bez kterých nelze rozhodnout. Jednání musel také odročovat, často na vzdálená data. Vedení soudu v tom spatřovalo nedůslednost či odevzdanost k omluvám účastníků řízení, jejichž důvody mohly v některých případech i vyvolávat pochybnosti.

Kydalka opakovaně zdůrazňoval, že každý odklad či zdržení má své příčiny a vysvětlení. Často šlo o kauzy s velkým počtem obžalovaných, někdy také cizinců, u nichž byly problémy s obesíláním, případně i s vycestováním do Česka v době pandemie. Soudce poukázal také na své zdravotní problémy i vysoký věk přísedících v senátu, obojí prý komplikovalo práci v době šíření covidu-19.

Podle kárného senátu se však kontinuální průtahy projevovaly jak před nouzovými stavy, tak po nich. Pandemii bylo proto možné pokládat za omluvu jen ze začátku, později se už musela justice přizpůsobit okolnostem. Nemohla dlouhodobě zastavit či významně omezit svou činnost.

Kydalka stanul před kárným soudem opakovaně

Kamil Kydalka pracuje v české justici už více než třicet let. Soudil například kauzu H-System, loni poslal na doživotí do vězení Jiřího Dvořáka z Prahy za to, že zastřelil zaměstnankyni na úřadu práce, polil kyselinou svou bývalou kolegyni a nastražil střelné zařízení na pronajímatelku svého bytu.

Před kárným senátem stanul Kydalka opakovaně, nejprve kvůli tomu, jak vstoupil do debat kolem komunálních voleb v obci u Prahy. Senát ho v roce 2015 sice uznal vinným, žádný trest mu ale neuložil.

Později dostal důtku za výroky o okolnostech amnestijního rozhodnutí exprezidenta Václava Klause. V lednu 2020 snížil kárný senát Kydalkovi na rok plat o deset procent za průtahy. I tehdy byl postih mírnější, než navrhovala kárná žaloba. Senát tehdy dospěl k závěru, že ne všechny průtahy lze klást plně za vinu soudci, který měl dlouhodobé zdravotní potíže.

Opakovaná kárná řízení nelze donekonečna vyvažovat dosavadním zásluhami, řekl Langášek. Jaké bude další působení Kydalky, nechtěl místopředseda městského soudu Oldřich Volenec komentovat. Záleží prý především na Kydalkovi samotném. Kydalka na dotaz, zda dokáže všechny staré kauzy dokončit, odpověděl, že neví a že to nemá do důchodu daleko. Je mu 59 let a podle svých slov nehodlá soudit do sedmdesáti jako někteří jeho kolegové.