Muže, který v Praze zastřelil úřednici, vyslechla policie. Vyrobil si brokovnici a plánoval další činy

Z výslechu muže, který v úterý zastřelil ženu na Úřadu práce v Praze, vyplývá, že chtěl v páchání zvlášť závažných zločinů pokračovat. Motivem byla msta za údajná příkoří. Policie předpokládá, že muže obviní z několika trestných činů včetně vraždy, za kterou hrozí až výjimečný trest. Navrhne také jeho vzetí do vazby a požádá o vypracování posudku k jeho psychickému stavu. Muž s kriminalisty spolupracuje, své činy popisuje a přiznal se k nim.

V mužově autě našli v noci policisté podomácku vyrobenou zbraň typu brokovnice. „S největší pravděpodobností byla schopna střelby, ale to bude muset ještě potvrdit nebo vyvrátit balistik,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk. Nástražný výbušný systém pyrotechnik neobjevil.

Postřelená úřednice v nemocnici vážným zraněním podlehla. Podle policistů ji muž v roce 2016 písemně urážel a vyhrožoval, když mu byla zamítnuta žádost o podporu v nezaměstnanosti. „Do současné doby, tedy téměř celých pět let, nemáme informaci o tom, že by se poškozená v této souvislosti opětovně obrátila na policii, s tím, že by jí podezřelý znovu kontaktoval, nebo jakkoliv atakoval,“ uvedl mluvčí.

Další činy měly být namířeny proti osobám, se kterými měl v posledních letech spory. „Jednalo se jak o rodinné příslušníky, úředníky různých institucí, bývalé kolegy ze zaměstnání, zaměstnavatele, tak i pracovníky orgánů činných v trestním řízení. V podstatě se dá říci, že měl spory s každým, s kým přišel do styku, a tento okruh osob byl veliký,“ popsal Daněk.

Kriminalisté, kteří muže zadrželi v úterý odpoledne v Palackého ulici v centru Prahy, po něm pátrali už v souvislosti s poleptáním ženy neznámou látkou. Podle informací médií šlo o bývalou kolegyni a incident se odehrál na parkovišti před budovou Aera Vodochody v Odoleně Vodě, kde dříve pracoval jako konstruktér.

Zřejmě si tak vyřizoval účty kvůli ztrátě zaměstnání. Firma se s ním v minulosti úspěšně soudila kvůli tomu, že ji na internetu urážel a pomlouval její vedení. Server iDNES.cz loni uvedl, že soud muži toto počínání zakázal a nařídil mu, aby bývalého zaměstnavatele odškodnil jedním milionem korun. Podle serveru se mužovou psychikou zabývali v roce 2016 znalci se závěrem, že má poruchu osobnosti, ale není duševně nemocný a jeho agresivita je pouze verbální.

Anonymní výhrůžka

V souvislosti s pátráním policisté vstoupili o víkendu do bytu v pražské Libni. Na dveřích měl nainstalovaný nástražný střelný systém a při vstupu si jeden ze zasahujících policistů poškodil sluch. Tento čin policisté podle Daňka nejprve posuzovali jako nedovolené ozbrojování, později jej ale překvalifikovali na trestný čin vražda ve stádiu pokusu. „Jen díky takticky správnému postupu policistů v bytě při jeho prohlídce nepřišel nikdo k vážné újmě nebo smrti,“ napsal Daněk.

Policejní prezident Jan Švejdar na Twitteru napsal, že ho mrzí, že část veřejnosti zpochybňuje úspěšné dopadení pachatele. „Došlo k obrovské lidské tragédii a společností rezonuje otázka, zda jí šlo zabránit. Ze všech informací, které mám v tuto chvíli k dispozici, jsem došel k závěru, že útoku pachatele nešlo předejít. Při vší snaze se to nepodařilo, přestože policisté pro to udělali maximum. Je mi moc líto zmařeného lidského života a vyjadřuji rodině hlubokou soustrast,“ uvedl.

Po středeční dvacáté hodině policisté sdělili, že někdo vyhrožuje pokračováním činů, které zadržený plánoval. „Přijali jsme skrytá opatření, která z taktických důvodů nemůžeme blíže specifikovat,“ oznámili. Bezprostřední nebezpečí však podle nich nikomu nehrozí. „Po autorovi výhrůžky pátráme,“ doplnili policisté.

Úřednické odbory volají po ochraně

Na úterní tragickou událost reagoval Odborový svaz státních orgánů a organizací. K ukotvení ochrany pracovníků úřadů v legislativě vyzvali odboráři v otevřeném dopise premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) už řekla, že její resort udělá vše pro vyšší bezpečnost svých pracovníků.

„Odborový svaz již dlouhodobě na rizikové faktory upozorňuje, zejména u přepážkových úředníků,“ uvedl předák úřednických odborů Pavel Bednář. Zmínil, že výpadům nečelí jen úředníci ve státní službě. Terčem bývají třeba i pracovníci radnic při vyřizování přestupků.

Svaz připomněl, že při sjednávání kolektivní dohody vyššího stupně na rok 2019 navrhovali odboráři ustanovení o povinnosti zajistit pracovníkům bezpečnost kvůli možnému ohrožení zdraví a života. Usilovaly mimo jiné o to, aby resorty a úřady uhradily napadeným státním zaměstnancům případně právní pomoc či je zastupovaly u soudů, a to v případech fyzických i slovních útoků, upřesnil svaz. Podle něj tehdy zástupci ministerstev práce a vnitra sdělili, že se ustanovení na ochranu úředníků dostanou do novel. „Dodnes se v této věci bohužel nic hmatatelného nestalo,“ uvedl Bednář.

Odborový svaz zastupuje zaměstnance úřadů práce, finančních úřadů, sociální správy či katastrálních úřadů. Na ohrožení pracovníků a výpady vůči nim si odbory i úřady stěžují dlouhodobě.