Úřednice zraněná při střelbě v Praze zemřela, podezřelého policie zadržela

Policisté odpoledne zadrželi v Palackého ulici v centru Prahy muže podezřelého z tragické střelby na úřadu práce v Bělehradské ulici. Podle policejní mluvčí po něm kriminalisté pátrali už v souvislosti s poleptáním ženy neznámou látkou. Postřelená úřednice v nemocnici vážným zraněním podlehla.

„Pražští kriminalisté muže vypátrali v centru metropole a zadrželi za pomoci donucovacích prostředků. Muž je podezřelý z trestného činu vražda,“ uvedli policisté krátce po třetí hodině odpoledne.

„Pachatel byl právě dopaden ve Vodičkově ulici i díky využití městského kamerového systému,“ doplnil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na Twitteru. Podle policie byl muž zadržen v Palackého ulici. Měl u sebe nelegálně drženou střelnou zbraň. „Při zadržení nedošlo k žádné újmě na zdraví, byl pouze použit donucovací prostředek hrozba střelnou zbraní,“ uvedl ředitel pražské policie Tomáš Lerch. Muž byl převezen na policejní oddělení v Bartolomějské ulici.

Motiv pachatele policie ještě nezná. Podle Lercha nelze zatím ani říct, zda chtěl případně zaútočit i na další lidi. „Jsme na začátku šetření tohoto závažného trestného činu,“ zdůraznil.

Krátce před 23. hodinou policisté na Twitteru oznámili, že našli osobní auto patřící muži podezřelému z vraždy. Vůz chtějí prohlédnout pyrotechnici, byla proto uzavřena Neklanova ulice na Vyšehradě. Mluvčí pražské policie Eva Kropáčová ČTK krátce po půl dvanácté v noci řekla, že s prohlídkou vozu experti čekají na zlepšení počasí. Prahu totiž v danou dobu zasáhla bouřka se silným deštěm.

Zřejmě stejný muž poleptal kyselinou bývalou kolegyni

Už krátce po střelbě pracovali kriminalisté s verzí, že by útočníkem mohl být hledaný Jiří Dvořák, po kterém policie pátrala kvůli poleptání ženy kyselinou ve středních Čechách. Odpoledne policejní mluvčí Eva Kropáčová potvrdila, že se identita zadrženého a středočeského pachatele shoduje.

Web Echo24 uvedl, že muž v pátek odpoledne polil kyselinou svou bývalou kolegyni na parkovišti před budovou Aera Vodochody v Odoleně Vodě. Podle serveru je pravděpodobné, že si vyřizoval účty v souvislosti se ztrátou zaměstnání ve firmě. Podle informací ČTK může jít o bývalého pracovníka Aera, který na společnost podal trestní oznámení. Trestná činnost se ale neprokázala.

Soud mu později uložil, aby na internetu zveřejněné informace stáhl. Dosud je dohledatelný text, ve kterém popisuje neprokázané činy a tvrdí, že mu úřad práce dluží peníze. „Úřednice na ÚP provokuje a snaží se vyvolat střet, kde já budu dohnán k nekorektnímu jednání a budu obviněn z ublížení na zdraví,“ uvádí text, pod kterým je podepsaný Jiří Dvořák.

Brífink policie k dopadení muže podezřelého ze střelby (zdroj: ČT24)

V bytě měl nainstalovaný nástražný systém

Muž je podezřelý ze dvou trestných činů. Při pátrání po něm policisté vstupovali o víkendu do bytu v pražské Libni. Na dveřích měl nainstalovaný nástražný střelný systém a při vstupu si jeden ze zasahujících policistů poranil sluch.

Po útoku na úřadu práce se muži podařilo z budovy odejít. Pachatele hledaly stovky policistů. Do akce byl nasazený vrtulník. Policie podle Tomáše Lercha dostala také řadu podnětů od veřejnosti. „Obdrželi jsme obrovské množství poznatků k pohybu této podezřelé osoby,“ ocenil ředitel pražské policie.

„Asi padesátiletá žena utrpěla velmi vážná poranění. Záchranáři zajistili dýchací cesty, pokračovali v kardiopulmonální resuscitaci, kterou prováděli i laici na místě před naším příjezdem. Nakonec se funkci srdce podařilo obnovit,“ uvedla pražská záchranná služba na Twitteru po zásahu. Ženu odvezli do vinohradské nemocnice. Po čtrnácté hodině policie na Twitteru uvedla, že žena zraněním podlehla.

Pražský magistrát nechal po útoku uzavřít všechny své budovy. Po dopadení podezřelého byl jejich provoz obnoven. Mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková potvrdila, že obětí byla zaměstnankyně kontaktního pracoviště úřadu práce pro Prahu 2 a 3. „Na místě je zaměstnancům k dispozici psychologická pomoc,“ dodala. Úřad práce v Bělehradské ulici bude do pátku uzavřený. Všichni pracovníci úřadu budou podle mluvčí pražské policie Evy Kropáčové převezeni na policii a vyslechnuti.

Ministerstvo chce zvýšit bezpečnost úředníků

Útoky nespokojených lidí na úředníky nejsou výjimečné. „Ministerstvo práce a sociálních věcí podnikne opatření ke zvýšení bezpečnosti zaměstnanců,“ řekla ministryně Jana Maláčová (ČSSD). Předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula dodal, že o větším zabezpečení pracovníků státu a veřejné sféry chtějí s ministerstvem vnitra jednat odboráři. 

V minulých letech napadl jeden z uchazečů o zaměstnání pracovnici kutnohorského úřadu práce. Způsobil jí zranění, která si vyžádala desetidenní pracovní neschopnost.

Policie řešila i incident na radnici v Neratovicích na Mělnicku, kde jeden z klientů ohrožoval úřednici injekční stříkačkou a tvrdil, že ji nakazí žloutenkou. Potom se popral s policisty. V březnu 2018 zase jeden z klientů napadl pracovnici správy sociálního zabezpečení v Rakovníku. Prudce ji udeřil do hlavy a nadával jí.

V minulosti také jeden z klientů napadl pracovnici registru vozidel v budově říčanské radnice a poté i přivolaného strážníka. Žena utrpěla lehké zranění. Na fungování registru si tehdy řada lidí stěžovala, mezi čekajícími panovala nervozita. V Sedlčanech na Příbramsku zase propuštěný vězeň vyhrožoval úřednicím na radnici zabitím a politím kyselinou. Vzal také do ruky židli a naznačoval, že ji po nich hodí, a dopustil se dalších výtržností.