Hasiči by mohli požár v Českém Švýcarsku zcela uhasit do týdne, řekl mluvčí

V národním parku České Švýcarsko se v neděli po celý den neobjevil otevřený oheň. Stále ale existují doutnající ohniska v nepřístupném terénu. U požáru zasahuje kolem tisíce hasičů z celé republiky včetně vrtulníků a letadel. Požár by podle mluvčího hasičů Martina Kavky mohl být kompletně uhašen do konce příštího týdne.

Plochu požáru se už hasičům podařilo výrazně zmenšit. „Evidujeme jen lokální ohniska, na větší ploše již nehoří,“ řekl Kavka. Dodal, že největší problémy mají hasiči na návětrných stranách skal nad Hřenskem.

Během dne hasiči vytvořili obranný průsek mezi Mezní loukou a hranicí s Německem, který má jednak zabránit případnému šíření ohně, ale také bude sloužit k vedení vody nebo dopravě hasičů k ohniskům.

Sektory na jih od řeky Kamenice, případně i soutěsky by mohli hasiči předat správě národního parku pravděpodobně v průběhu týdne. Samotné předání uhašených sektorů podle Kavky ale neznamená, že do nich bude moci hned veřejnost.

„Například v soutěskách jsou popadané stromy a jsou částečně požárem poškozené,“ uvedl. Přesnější termín předávání by mohli hasiči oznámit v pondělí, stejně jako předběžný harmonogram snižování jejich počtu nasazeného v národním parku. Do Hřenska a Mezné se lidé budou moci zřejmě vrátit až po ukončení zásahu.

V pondělí do Hřenska zamíří ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), zúčastní se hasičského brífinku, prohlédne si místa zasažená požárem a pak bude společně s generálním ředitelem hasičů Vladimírem Vlčkem hovořit s novináři.

Hasiči bojují proti skrytým ohniskům

Hasiči se nyní soustřeďují na likvidaci skrytých ohnisek v oblasti v západní části skal nad Hřenskem, pod Pravčickou bránou a u vrchů Větrovec a Bouřňák. Budují také trvalé zdroje vody pro kritické oblasti, například u Pravčické brány. Právě skály v západní části nad Hřenskem jsou nyní nejkritičtějším místem kvůli doutnajícím ohniskům v puklinách, které rozfoukává vítr proudící z Labského kaňonu.

Letadla Canadair od nedělního dopoledne hasila Bouřňák a Větrovec. Čtyři vrtulníky byly nasazeny na Křídelní stěnu a východní část od Pravčické brány. Létaly ve vláčku za sebou, což se v posledních dnech osvědčilo. Odpoledne letouny hasily Křídelní stěnu, a vrtulníky se naopak přesunuly nad Bouřňák a Větrovec, protože jsou schopné lépe zacílit na zmenšující se ohniska.

Letadla Canadair se vrátí do Itálie

Podle Kavky se ale letouny Canadair v pondělí brzy ráno vracejí zpět do Itálie. „Italská strana si je vyžádala zpět,“ uvedl mluvčí bez dalších podrobností. Speciály poprvé přiletěly pomáhat s hašením v Českém Švýcarsku minulý týden ve čtvrtek, den nato se nečekaně vrátily do Itálie, kde také vypukl požár. Tentokrát se stroje v Česku zdržely déle, do hasebních prací se zapojily v pátek.

Právě italská letadla v zásahu významně pomohla. Speciály ale podle Kavky žádná nová technika nahrazovat nebude. V tuto chvíli si hasiči vystačí s vrtulníky.

Vzniknout by měla také strategie budoucího požárního dohledu nad územím. Ten může být zajišťován drony, vrtulníky, jednotkami dobrovolných i profesionálních hasičů Ústeckého kraje i pracovníky parku.

Německé úřady zrušily zákaz vstupu do lesů

U požáru hasiči zasahují od 24. července. V Hřensku a okolí stále zůstává okolo tisíce hasičů, z toho je 450 dobrovolných, 430 profesionálních a zbytek tvoří podpůrný personál. Zhruba 700 hasičů je z jiných krajů a 300 z místních sborů v Ústeckém kraji. Počasí hasičům příliš nepomáhá. V sobotu se oproti pátku sice výrazně ochladilo, déšť byl ale v místě požáru spíše symbolický.    

Kvůli zásahu hasičů musí v pondělí cestující počítat s tím, že nepojedou při plánované výluce náhradní autobusy za několik osobních vlaků mířících z Děčína do Bad Schandau. 

Úřady v Sasku ale již s platností od neděle zrušily zákaz vstupu do lesů v okrese Saské Švýcarsko-Východní Krušnohoří. Místní lidé a výletníci ovšem nesmějí do oblasti kolem Bad Schandau, údolí říčky Sebnice (Sebnitz) a okolí hranice s Českou republikou, kde hasiči dál zasahují.