Kostel v Dolním Benešově ukrýval vzácné renesanční štuky a barokní malby

Vzácné štuky v kostele v Dolním Benešově (zdroj: ČT24)

V kostele v Dolním Benešově na Hlučínsku odkryli restaurátoři vzácné štuky ze 17. století. Podobná renesanční výzdoba je v kostelích na severní Moravě a ve Slezsku naprosto ojedinělá. Kromě toho objevili i malby a nápisy z období baroka.

Při odkrytí nátěrů v kostele svatého Martina v Dolním Benešově objevili restaurátoři vzácnou štukovou výzdobu. Pomocí dlátek a skalpelů ji chtějí odkrýt v celém kostele.

„Ta štukatura není v dobrém stavu. Je v ní spousta prasklin, drolí se. I když se ty sekundární nátěry odstraní, bude s tím ještě hodně práce,“ vysvětlila restaurátorka Rest ART Markéta Müllerová. Podle památkáře Dalibora Halátka je plocha se štuky velká zhruba dvě stě čtverečních metrů.

Překvapením pro památkáře je i barokní výzdoba pod panskou oratoří. „Na té pásce je poměrně velký latinský nápis, z kterého zatím vidíme jen pět písmen, tak nemůžeme říct, co tam je,“ řekl památkář. Podle restaurátorky je i tato výzdoba značně poničená. „Hodně toho tam chybí, andílkům prsty i křídla,“ ukázala.

„Dnešní představa, kdy vidíme bílé kostely, se dost odlišuje od toho, jak v minulosti kostely vypadaly, byly velmi pestré a barevné,“ poznamenal Halátek.

Opravy kostela budou během na dlouhou trať

Vlastník kostela – Ostravsko-opavská diecéze – by chtěl svatostánek rekonstruovat v jeho původní podobě. „Určitě to není krátkodobá oprava, ale běh na dlouhou trať, bavíme se o několika letech,“ řekl stavební a majetkový referent Biskupství Ostravsko-opavského Vlastimil Teper.

Kdy se začne s celkovými opravami štukové výzdoby kostela, se zatím ještě neví. Vše bude záležet na penězích.