TÉMA

Výzdoba

Levnější výzdoba nebo skromnější obřad. Češi začali šetřit na posledním rozloučení s blízkými

Rostoucí ceny energií a inflace ovlivnily také oblast pohřebnictví. Ceny pohřebních služeb v průměru narostly o desetinu. Vyplývá to z informací firem, které Česká televize oslovila. Vzhledem k rostoucím cenám začali lidé na posledním rozloučení s blízkými šetřit. Někteří si dokonce tuto službu nemohou dovolit vůbec. V obcích tak roste počet sociálních pohřbů, které zajišťují důstojné poslední rozloučení lidem, kteří na něj nemají dostatek prostředků nebo jsou bez domova.
12. 1. 2023|

Vánoční výzdoba si našla cestu i do Turecka, je tam ale spíše symbolem komerce než křesťanství

Advent není věcí jen zemí s převážně křesťanskou tradicí. Postava, která roznáší dárky, vánoční stromeček a ozdoby si našly cestu i do států, kde jsou křesťané nepočetnou menšinou. Jedním z nich je i Turecko.
23. 12. 2022|

Kostel v Dolním Benešově ukrýval vzácné renesanční štuky a barokní malby

V kostele v Dolním Benešově na Hlučínsku odkryli restaurátoři vzácné štuky ze 17. století. Podobná renesanční výzdoba je v kostelích na severní Moravě a ve Slezsku naprosto ojedinělá. Kromě toho objevili i malby a nápisy z období baroka.
3. 8. 2022|

Květinová unie. Výzdoba českého předsednictví symbolizuje jednotu a ekologii

Česko slavnostně představilo svou výzdobu Rady EU v Bruselu v rámci českého předsednictví. Po kontroverzní plastice Entropa z prvního předsednictví tentokrát Praha vsadila na květiny a témata jako ekologie nebo jednota.
12. 7. 2022|

Vandalové ničí vánoční výzdobu v Ostravě více než loni, na „místo činu“ se i vracejí

Škodu za více než sto tisíc korun způsobily útoky vandalů, kteří letos ničili výzdobu v centru Ostravy. Zatímco v předchozích letech se radnice městské části Moravská Ostrava a Přívoz s těmito případy potýkala spíše sporadicky, letos eviduje zhruba dvě desítky poškození.
22. 12. 2021|