Vandalové ničí vánoční výzdobu v Ostravě více než loni, na „místo činu“ se i vracejí

Škodu za více než sto tisíc korun způsobily útoky vandalů, kteří letos ničili výzdobu v centru Ostravy. Zatímco v předchozích letech se radnice městské části Moravská Ostrava a Přívoz s těmito případy potýkala spíše sporadicky, letos eviduje zhruba dvě desítky poškození.

„V minulých letech docházelo v adventní době k jednomu až dvěma poškozením slavnostního osvětlení a pracovníci Technických služeb Moravské Ostravy a Přívozu prováděli kontrolu jedenkrát týdně. Letos to bylo celkově devatenáct poškození,“ uvedl místostarosta David Witosz (Piráti).

Přes sto tisíc korun

Světelná výzdoba je v krajské metropoli umístěna nejen na centrálním Masarykově náměstí, ale také na sousedním Jiráskově náměstí či v Husově sadu, na náměstí Svatopluka Čecha a v okolních ulicích. Vandalové ničili výzdobu takřka na všech místech a někde dokonce opakovaně.

„Naši lidé vyjížděli na kontroly i třikrát nebo čtyřikrát týdně a menší závady na místě hned opravovali. Přesto se letošní náklady na opravy poškozeného a zničeného osvětlení vyšplhají přes sto tisíc korun,“ doplnil místostarosta.

Například na Masarykově náměstí poškodili vandalové osvětlení čtyřikrát, a to na minimálně osmnácti místech. Bude tak potřeba ho kompletně repasovat.

Rozkopali světelné koule, poničili anděla

„V Husově sadu někdo ulomil a ukradl kouli na čepičce fontány, potrhal přívodní kabely pro světelné koule a světelnou bránu použil jako žebřík. Ta zkratovala a před Vánocemi ji již nešlo opravit. Stejně tak někdo pošlapal a rozkopal kouli ve fontáně na Smetanově náměstí a poničil světelného anděla na Hlavním nádraží. Ten musel být vyměněn,“ popisuje některé vandalské útoky vedoucí oddělení starosty Hana Lajčíková.

Letos poprvé je například na náměstí Svatopluka Čecha desetimetrový umělý vánoční strom s 27 tisíci větvemi, který od roku 2016 až do loňska zdobil Masarykovo náměstí. „Už po pár dnech byly ze stromu odcizeny a zničeny tři baňky,“ uvedl Witosz. Pachatele se ale městské policii podařilo dopadnout.