Levnější výzdoba nebo skromnější obřad. Češi začali šetřit na posledním rozloučení s blízkými

Rostoucí ceny energií a inflace ovlivnily také oblast pohřebnictví. Ceny pohřebních služeb v průměru narostly o desetinu. Vyplývá to z informací firem, které Česká televize oslovila. Vzhledem k rostoucím cenám začali lidé na posledním rozloučení s blízkými šetřit. Někteří si dokonce tuto službu nemohou dovolit vůbec. V obcích tak roste počet sociálních pohřbů, které zajišťují důstojné poslední rozloučení lidem, kteří na něj nemají dostatek prostředků nebo jsou bez domova.

„Kvůli výrazně dražším energiím jsme donuceni ke zdražení služeb, zejména těch energeticky náročnějších, jako je třeba kremace,“ říká vedoucí oddělení komunálních služeb města Liberec Jiří Kovačičin. V libereckém krematoriu, které město provozuje, se ceny zvýší od letošního března o sedm až deset procent.

Doteď lidé za standardní pohřeb se smutečním rozloučením ve velké obřadní síni libereckého krematoria zaplatili 24 186 korun. V březnu už se ale cena může vyšplhat až na 26 605 korun. Součástí ceny přitom nejsou například věnce se stuhami nebo kosmetická úprava zesnulých. Za tyto položky si zákazníci musí připlatit.

Cenu navýšily i soukromé pohřební služby, jak potvrzuje majitel jihlavské pohřební služby Anděl Karel Wolfan. „Nastavili jsme nové ceníky. V průměru jsme je navýšili o desetinu,“ říká.

Cena se také odvíjí od výše pronájmu obřadních prostor a ceny kremace, kterou určují krematoria. Například to ostravské letos zdražilo po třech letech. „Ceny za zpopelnění jsme zvýšili o 300 korun. Je to zvýšení o desetinu,“ přibližuje ředitel krematoria Ivo Furmančík.

Půjčovna smutečních květin

Vzhledem k rostoucím cenám zákazníci začali na službě šetřit. „Začíná ubývat obřadů. Klienti také častěji volí levnější typ rakve či výzdobu,“ popisuje Kovačičin. Smutečních obřadů ubývá také v Jihlavě. „Bez obřadu je teď každý třetí až čtvrtý pohřeb, protože na to lidé nemají,“ vysvětluje Wolfan z jihlavské pohřební služby. Průměrná cena pohřbu včetně květin a smutečních věnců se pohybuje v rozmezí 30 až 35 tisíc korun. S navýšením cen si tak lidé připlatí zhruba o tři tisíce.

Současně se zdražováním přibývá i sociálních pohřbů zajištěných obcemi. Jedná se o důstojné pohřbení lidí bez domova, bez příbuzných nebo lidí, jejichž pozůstalí nemají na pohřeb prostředky.

Podle informací ČT počet obecních pohřbů dlouhodobě roste. Ve Zlíně vypravili roce 2020 jedenadvacet obecních pohřbů. Za rok 2022 už jich přitom bylo 32. Podobná je situace i v Praze. Například v městské části Praha 2 vypravili v roce 2022 pětadevadesát obecních pohřbů, což je o 19 víc než v roce 2020. Průměrná cena obecního pohřbu se pohybuje okolo deseti tisíc korun.